8 semne că mănânci prea sărat – Când îți apar pietrele la rinichi

Sarea este un nutrient foarte important pentru organism, avand, printre altele, un rol important in reglarea cantitatii de fluide corporale. Daca organismul nu primeste suficienta sare, tensiunea arteriala poate sa coboare pana la un prag critic! Totusi, si excesele de sare sunt periculoase pentru sanatate. Iata la ce probleme poate duce excesul de sare:

Senzatie de sete permanenta
Cand consumi prea multa sare, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de lichide ca sa elimine excesul din sistem, astfel incat musculatura si alte tesuturi corporale sa poata functiona corect. Corpul iti indica aceasta nevoie suplimentara de lichide prin producerea senzatiei permanente de sete. Si este important sa bei lichide in astfel de situatii ca sa eviti deshidratarea.

Edeme
Umflarea extremitatilor si a ochilor dimineata la trezire este un alt semn ca mananci prea multa sare. Sarea incurajeaza retentia corporala de apa, ceea ce poate produce edeme accentuate la nivelul bratelor, gleznelor, talpilor picioarelor, mainilor si fetei.

Dureri de oase
Cand bei foarte multa apa ca sa compensezi supraincarcarea cu sodiu din organism, creste automat si frecventa de urinare. Urinarea frecventa cauzeaza, mai departe, pierderi de calciu mai accentuate. Oasele si dintii au nevoie de calciu ca sa se mentina sanatosi, iar deficitele pronuntate pot duce la osteoporoza.

Pietre la rinichi
Excesele de sare accentueaza excretia calciului prin urina. Combinatia de sare si calciu acumulata in rinichi poate duce la aparitia calculilor urinari, sustin medicii nefrologi.

Hipertensiune arteriala
Echilibrul dintre lichidele corporale si sare este extrem de important pentru buna-functionare a sistemului circulator si a sistemului muscular. Cu cat mananci prea sarat, corpul retine foarte multa apa, iar acest exces de lichid creste tensiunea arteriala.

Lipsa de concentrare
Hipertensiunea arteriala intretinuta de alimentatia bogata in sare poate deteriora arterele care iriga creierul cu sange. Efectul direct este scaderea capacitatii de concentrare iar, in timp, pot aparea chiar simptome de dementa si cheaguri arteriale.

Pofte alimentare greu de controlat
Stii povestea cu sarea in bucate: mancarea nesarata este insipida. Dar si excesele de sare duc la desensibilizarea papilelor gustative, astfel ca poti ajunge sa adaugi tot mai multa sare doar ca sa simti acelasi gust de altadata. Intervine o reactie de dependenta care inchide cercul vicios al consumului excesiv de sare.

Dureri de cap frecvente
Desi cercetatorii nu cunosc cu exactitate mecanismul prin care sodiul provoaca dureri de cap, un studiu purtat la Universitatea Johns Hopkins a aratat ca persoanele care consuma zilnic 1500 mg de sodiu au fost cu 25% mai putin predispuse la migrene decat cele care consuma 2500 mg.

Desi nu este usor sa-ti infranezi impulsul de a sara mancarea exagerat, trebuie sa faci eforturi sa ajungi treptat la un consum sanatos de sodiu.

Sursa: wow.bzi.ro
CITEȘTE ȘI