Acest cățeluș este respins de Mama sa. Apoi a găsit alinare în cel mai neașteptat loc

Acest catelus a fost respins de mama sa imediat dupa ce a venit pe lume, insa viata i-a suras atunci cand a fost adoptat de o pisica. Instinctul matern al acestei feline este atat de dezvoltat incat l-a acceptat pe bietul catelus inca din prima clipa ca si cum ar fi fost propriul sau pui, fara a face niciun fel de diferente.

Catelusul a venit pe lume in aceeasi zi cu pisoiasii si poate de aceea i-a fost mult mai usor sa se adapteze la noua sa familie.

Puii de pisica insa au un sistem de reguli bine pus la punct in ceea ce priveste hranirea, lucru care i-a dat mari batai de cap simpaticului patruped.

Acestia isi aleg fiecare cate un mamelon de la care sa se hraneasca si se intorc intotdeauna in acelasi loc. Aceasta regula simpla mentine pacea si armonia in timpul hranirii, pisoiasii neavand nimic de impartit.

Catelusului i-a fost foarte greu sa se adapteze la aceste rigori, tinand cont de faptul ca el este construit cu totul altfel.

La caini domina instinctul de supravietuire si acestia sunt obisnuiti sa lupte pentru a putea beneficia de hrana mult dorita.

Din acest punct de vedere, fara sa-si doreasca, catelusul reuseste sa le dea viata peste cap noilor sai fratiori. Cu siguranta dupa ce vor depasi aceasta etapa ei se vor intelege de minune!

Cainii si pisicile sunt animale cu temperamente diferite. Ele gandesc in mod diferit si au nevoie de un trai diferite. Daca un caine se ataseaza mai mult de stapan, pisica se va atasa mai mult de casa si va dori un spatiu numai al ei, unde sa nu o deranjeze nimeni.

De asemenea, pisicilor nu le plac intrusii care le invadeaza spatiul personal, in special in momentele in care sunt luate prin surprindere.

Majoritatea cainilor sunt ascultatori, raspund la indicatiile stapanului, pe cand pisicile sunt foarte rebele si vor face doar ce vor, ascultand arareori de stapani. Pisicile sunt independente si iubesc libertatea, de aceea este bine sa aiba intotdeuna un loc unde sa se ascunda de caine pentru a sta linistite.

Totodata, cainii pot vedea in pisici un companion de joaca, pe care il vor alerga prin casa pentru a-l prinde. Acest lucru nu este agreat de pisici si poate insemna vandalizarea spatiului personal, pe care vor dori sa-l apere scotand ghearele.

Dusmania dintre cele doua specii

Principalul motiv al dusmaniei il constituie modul diferit de comunicare dintre ele. Cainele da din coada cand isi exprima bucuria si disponibilitatea pentru joaca, pe cand pisicile dau din coada cand sunt nervoase sau suparate.

Cainele va cauta afectiune si companie intotdeauna, pe cand o pisica va dori sa fie mangaiata numai cand va avea chef.

Din acest motiv cainele se poate apropia de pisica pentru a se juca, sau chiar o va alerga prin casa, iar pisica va interpreta acest lucru ca pe o provocare la lupta si va actiona in consecinta.

Un alt motiv ar fi faptul ca pisica a fost victima unei agresiuni din partea altor caini. Si cum pisicile au o memorie foarte buna, ea va privi cu suspiciune orice caine care se apropie de ea.

Cu toate acestea, convietuirea dintre cele doua specii este posibila. Liviu Ionescu, presedinte al Centrului de Educare Canina Romania, declara:

„Pentru a convietui mai multe animale in acelasi areal trebuie sa urmaresti mai multi pasi : acomodarea cu celalalt animal, adaptabilitatea intr-o noua familie, relationarea intre cele doua animale”.

O convietuire armonioasa

Iti vei asuma o mare responsabilitate cand te vei hotara sa aduci in casa inca un companion. Vei avea nevoie de multa rabdare cu cele doua animale pentru a le invata sa traiasca in armonie.

Daca cele doua cresc impreuna inca de cand ambii sunt pui exista posibiliatea ca cei doi sa ajunga sa se inteleaga. Problemele apar cand ai deja un animal si mai aduci inca unul, in special daca ambii sunt adulti.

„In momentul in care doresti o relationare intre animale nu trebuie neaparat sa le dresezi. In primul rind trebuie sa te gandesti ce varsta are animalutul deja existent in familie si a celui care va sosi.

In prealabil trebuie sa cunosti temperamentul, caracterul fiecaruia dar mai ales gradul de adaptabilitate a animalului in noul mediul sau cu alte animale”, mai adauga Liviu Ionescu.

Totodata un minimum de cunostinte despre cele doua specii iti va fi de mare folos pentru a sti din timp ce posibilitati de adaptare au la noul mediu.

In cazul in care ambele animale sunt adulte cand le adopti, este bine sa aduci in casa prima data pisica, astfel cainele o va considera un membru al familiei si nu un “dusman”.

CITEȘTE ȘI