Acestea sunt beneficiile vinului roșu pentru sănătate

Există multe beneficii ale vinului roșu pentru sănătate. Această băutură alcoolică face parte din culturile multor popoare de veacuri întregi. Vinul roșu este consumat, în general, la petreceri și ocazii speciale. Însă multe persoane preferă să îl consume la masă, mai ales în țările din sudul Europei.

Popularitatea sa se datorează nu numai gustului minunat, ci și faptului că vinul roșu conține nutrienți benefici sănătății. Deși nu trebuie consumată în cantități excesive, această băutură este o sursă excelentă de antioxidanți.

Principalul ingredient activ al vinului roșu, resveratrolul, scade riscul de îmbătrânire a celulelor și combate alte efecte negative ale radicalilor liberi.

În plus, vinul roșu conține vitamine și minerale care ajută la buna funcționare a sistemelor principale din corp. În cele ce urmează îți prezentăm pe larg 10 beneficii ale vinului roșu pentru sănătate.

Antioxidanții din vinul roșu activează o genă care împiedică formarea celulelor noi de grăsime. Având și un efect detoxifiant, această băutură scade riscul de obezitate și contribuie la pierderea în greutate.

Consumul unui păhărel de vin roșu pe zi ajută la prevenirea problemelor danturii și ale gingiilor. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, această băutură împiedică dezvoltarea bacteriilor, printre care streptococul, care provoacă adesea carii și gingivită. Vinul roșu este alegerea ideală pentru neutralizarea respirației urât mirositoare și a altor simptome ale infecției.

Există multe beneficii ale vinului roșu pentru creier

Resveratrolul și alți antioxidanți din vinul roșu sunt benefici pentru creier. Aceștia reglează procesele inflamatoare din corp și scad riscul de întărire a arterelor, fapt care contribuie la oxigenarea corespunzătoare a creierului. Consumul unui păhărel de vin roșu pe zi scade riscul de demență și de deteriorarea prematură a țesuturilor cerebrale.

Flavonoidele din vinul roșu protejează pielea împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete. Acești antioxidanți scad riscul de arsuri solare și daune ireversibile asupra pielii.

Consumul a 3 sau 4 pahare de vin roșu pe săptămână ajută la stimularea secreției de hormoni, precum endorfinele și serotonina. Ambele sunt asociate cu sănătatea și fericirea. Antioxidanții din vinul roșu scad producția de cortizol și îmbunătățesc dispoziția, luptând împotriva stresului și a depresiei.

Vitaminele și mineralele din vinul roșu protejează organele împotriva deteriorării cauzate de îmbătrânirea prematură a celulelor. Aceste substanțe diminuează efectele radicalilor liberi și scad riscul de afecțiuni inflamatoare.

Resveratrolul, antioxidantul activ din vinul roșu, protejează căile respiratorii împotriva daunelor cauzate de toxine și de agenții contaminanți din mediu. Proprietățile antiinflamatoare și detoxifiante ale acestei băuturi au efecte decongestionante și reduc riscul apariției de transformări negative la nivelul celulelor.

Prin urmare, dacă este consumat în doze mici, vinul roșu previne formarea tumorilor maligne în plămâni.

Un pahar de vin roșu pe zi la femei și două la bărbați ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare cauzate de colesterolul rău (LDL) și hipertensiune. Antioxidanții din această băutură reduc oxidarea lipidelor din artere, ajutând la menținerea elasticității acestora. Acest efect asigură funcționarea optimă a circulației sanguine.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale vinului roșu este combaterea oboselii prin oferirea unei doze generoase de energie. Chiar dacă pare surprinzător, nutrienții din vinul roșu îmbunătățesc activitatea celulelor, dar și performanțele fizice și mentale.

Datorită efectelor sale diuretice și antioxidante, vinul roșu împiedică dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar. Acesta are un efect astringent care îmbunătățește sănătatea vezicii urinare și stimulează eliminarea deșeurilor și a microorganismelor acumulate în această zonă.

Știai aceste beneficii ale vinului roșu? Acum că le-ai descoperit, consumă și tu această băutură în cantități moderate.

CITEȘTE ȘI