Acestea sunt Simptomele cancerului de ficat Distribuie !

Ficatul este un organ important, fiind al doilea ca marime din organism si cantarind intre 1 si 3 kilograme.

Acest organ are rolul de a detoxifia substantele si de a secreta bila, care ajuta la digerarea mancarii, luand parte la procesul de metabolizare a organismului. Nu se stie cu exactitate care sunt cauzele cancerului de ficat, desi au fost deja identificati cativa factori de risc.

Pe langa ciroza ficatului si hepatitafumatul are legatura cu cancerul de ficat, alaturi de expunerea indelungata la clorura de vinil.

– Cancerul de ficat este o forma greu de depistat in starea incipienta, de aceea majoritatea cazurilor sunt diagnosticate cand pacientii se afla deja in stare terminala, moment care nu mai permite recuperarea completa. In stare incipienta, acest tip de cancer nu prezinta, de obicei, simptome.

– Unele cazuri de cancer de ficat, in stare incipienta, au fost depistate prin analize de sange aplicate pacientilor suspecti de hepatita B, C si D. Cancerul de ficat si ciroza sunt complicatii ale virusului hepatitei. Detectarea increscentelor maligne in ficat se bazeaza pe „markerii” din sangele pacientului.

– Se pot aplica, de asemenea, alte teste de depistare a cancerului de ficat, in stare incipienta, cu ajutorul ecografului cu ultrasunete, a ecografiei computerizate sau a RMN. Cu toate acestea, deoarece simptomele nu se fac simtite in aceasta stare timpurie, pacientii solicita ajutor medical, doar atunci cand boala se afla in stare avansata.

– Cele mai obisnuite simptome ale cancerului de ficat sunt durerile resimtite in partea superioara a abdomenului. Uneori durerea se poate iradia in spate si la nivelul umerilor. Abdomenul se poate umfla, din cauza maririi ficatului. Termenul medical pentru aceasta conditie este ascita.

– Ametelile si pierderea in greutate sunt de asemenea simptome ale cancerului de ficat. Scaderea apetitului este cauzata si de senzatia de satietate si de balonare. Apar, de asemenea, senzatiile de voma, din cauza lipsei de bila, necesara in procesul de digestie, iar vomitarea frecventa duce la pierderea in greutate.

– Cancerul de ficat poate cauza icter. Acumularea de bilirubina in sange cauzeaza ingalbenirea pielii si a albului ochilor, ducand, de asemenea la inchiderea culorii urinei.
Ca si in cazul altor tipuri de cancer, pacientii care sufera de cancer de ficat au stari de oboseala cronica, care este total diferita de oboseala obisnuita, resimtita dupa munca intensa, fiind mult mai severa si aparand fara avertismente.

Depistarea tipului de cancer este  importanta, pentru a putea face teste mai amanuntite, specifice organului afectat, deoarece majoritatea tipurilor de cancer manifesta simptome comune.

Sursa: aflacum.ro
CITEȘTE ȘI