Advertisement

Actrita Carmen Stanescu, la 91 de ani: „Ne uram unii pe altii, asa cum niciodata nu s-a intamplat. Un popor e civilizat cand isi respecta batranii“

Carmen Stanescu

Apreciaza Articolul !


emarcabila actrita Carmen Stanescu a ajuns la o varsta venerabila, 91 de ani, pe care si-i poarta, asa cum a trait, cu distinctie si cu eleganta. Actrita, care s-a nascut pe 29 iulie 1925, are o cariera de peste trei decenii la Teatrul National din Bucuresti.

Advertisement

A trait o dragoste ca in povesti alaturi de sotul ei, actorul Damian Crasmaru. Carmen Stanescu s-a nascut in Bucuresti, cand acestuia i se spunea inca „Micul Paris”. A copilarit intr-o casa boiereasca, cu pian, cu mobile aduse de la Viena, inconjurata de o gradina, undeva pe Calea Vacarestilor, pe vremea cand trasurile aveau ultima statie in fata Teatrului National, distrus de bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie Adevarul.

Sensibilitatea unui actor este inmiita, spunea actrita, intr-un interviu.

„Fara incredere, fara blandete, tanderete, lacrima, fragilitate suntem nimic”, sublinia Carmen Stanescu.

Advertisement

„Am fost binecuvantata cu o copilarie frumoasa ca-n povesti, cu servitori, jucarii, iesiri la teatru si cinematograf, pastrez si acum imaginea margelelor pretioase ale mamei si a fracului impecabil pe care il purta tata cand plecau la bal… Imi amintesc ca la 6 ani m-au dus parintii prima data la teatru, la Teatrul National – o splendoare de teatru, o bijuterie care a ars in ultima zi a razboiului -, cred ca frumusetea acelui spectacol, dar si a celorlalte pe care le-am vazut mai apoi m-au motivat in alegerea mea. Cum ajungeam acasa improvizam scenete, pentru ca aveam o imaginatie de neoprit. Mi-am dorit sa fiu si eu acolo sus pe scena”, a adaugat actrita.

Parintii au indemnat-o sa devina avocata In ciuda faptului ca parintii isi doreau sa devina avocata sau farmacista, Carmen Stanescu a ales un alt drum.

Nu crede nici acum ca ar fi avut talent pentru altceva decat teatru.

RECOMANDAM SA CITESTI SI:
1 din 110

Advertisement

„Odata am plans la sfarsitul vacantei de iarna si am spus ca eu nu mai vreau la scoala, vreau la teatru. Iar tata m-a inteles si cu intelepciunea sa caracteristica mi-a spus: „Da’ tata, dar e rusine sa te duci la teatru daca tu nu termini scoala. Asa ca hai sa terminam scoala cu bine si pe urma te duci la teatru!“.

M-a convins si asa a fost. Pent ru ca mi-ati amintit de acea perioada va spun sincer ca mi-as dori sa vad din nou in jurul meu eleganta, bun-gust, politete, respect fata de ceilalti si decenta”, aprecia Carmen Stanescu.

Carmen Stanescu a interpretat roluri diferite in „Tinerete fara batranete”, „Muschetarul roman, „Fratii Jderi”, „Runda a 6-a” etc.

„Am putut sa fac asta, am avut puterea sa ma identific cu atatea alte multe caractere fie bune, fie rele. Am reusit acest proces de detasare a fiintei mele de viata mea si de a pasi cu curaj si adevar in alte vieti si de a le trai convingator zeci de ani pe scena in teatrul meu National. Consider ca un popor poate fi numit civilizat atunci, cand isi ocroteste si isi respecta batranii. Or, la noi s-a pierdut demult aceasta calitate. Ne uram unii pe alti, asa cum niciodata nu s-a intamplat”, a conchis Carmen Stanescu.

Sursa: bzi.ro

Comenteaza articolul !

Împărtășirea este minunată !

Distribuiți această postare prietenilor dvs.
loading...

Împărtășirea este minunată !

Distribuiți această postare prietenilor dvs.
close-link