Acum 30 de ani aceasta melodie era ascultata de toti romanii acum isi mai aduce aminte cineva de ea ?

Dragilor, pentru câteva clipe haideţi să ne aducem aminte de regretatul interpret Liviu Vasilică… Dumnezeu să îl odihnească în pace! “Muzica este o lege morală… ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuiriim farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor… ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este mai bun, mai drept și mai frumos…” ? Liviu Vasilică ?
Liviu Vasilică s-a născut la 2 iulie 1950, în comuna Plosca, județul Teleorman. A fost unul dintre cei mai talentați interpreți pe care i-a avut muzica populară românească fiind în același timp de meserie medic pediatru.

Liviu Vasilică a avut o activitate culturala intensa încă din copilărie. La școală generala a început să se ocupe de dansuri populare pentru ca mai târziu în perioada studenției să își înceapă activitatea artistică de solist vocal de muzică populară (1974-1980), clasându-se pe primul loc la toate etapele naționale ale Festivalurilor Artei Studențești, pentru originalitatea repertoriului și a stilului de interpretare.

Liviu Vasilică a iubit cântecul și portul popular teleormănean din primii ani ai vieții, fiind fascinat de Maria Tănase ale cărei cântece le asculta cu mare atenție la radio și de marele rapsod al Teleormanului, Gogu Ivașcu de la care a deprins primele sale cântece.

A debutat în celebra emisiune Tezaur Folcloric readucând în fața publicului iubitor de folclor cântecul bărbătesc de grup, foarte cunoscut în Teleormanul natal și costumul tradițional teleormănean. Liviu Vasilică era adeptul păstrării autenticității portului popular tradițional, a melodiilor și textelor pe care le culegea în marea lor majoritate de la țăranii teleormăneni.

Deși aborda o interpretare arhaica a cântecelor vechilor lăutari și rapsozi teleormăneni repertoriul lui Liviu Vasilică era cat se poate de original și viu. Vocea sa puternică, țărănească l-a evidențiat în fața specialiștilor și a publicului încă de la primele apariții.

În anul 1987 Liviu Vasilică înființează “Grupul Teleormanul” alături de care începe să susțină recitaluri artistice autentice. După 1990 a reînființat Ansamblul de Cântece și Dansuri “Burnasul” reușind să transpună în turneele pe care le susținea tradiții vechi de mult uitate ca “Drăgaica”, “Lăzărelul” ori “Gurbanul”. A dorit ca prin acest ansamblu să lase moștenire urmașilor valorile culturale și tradițiile specifice zonei teleormanene.

Pasiunea lui Liviu Vasilică pentru folclor l-a determinat să colecționeze costume populare autentice teleormănene, realizând, în numai câțiva ani, o bogată colecție care se află în prezent în patrimoniul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Burnasul” din Alexandria.

Marele artist a încetat din viață la data de 19 octombrie 2004, la vârsta de 54 de ani.

 

CITEȘTE ȘI