Adevarul pe care putini il stiu despre vinetele coapte pastrate la congelator
Vinetele sunt legume savuroase care aduc multe beneficii sanatatii noastre. Acestea se pastreaza foarte bine pentru iarna, coapte si apoi congelate. Putini stiu insa cat timp pot fi pastrate astfel. Potrivit nutritionistilor, vinetele coapte si congelate trebuie consumate in maxim 5 luni, pentru ca isi pierd total proprietatile benefice pentru sanatate. De asemenea, o portie de vinete coapte congelate isi pierde prin congelare in jur de 25% din substantele minerale. Vinetele coapte congelate sunt de mare ajutor pe timpul iernii celor care tin dieta. De exemplu, 100 de grame de vinete coapte congelate au aproximativ 25 de calorii. Mai mult, sunt excelente in curele de slabire si pentru ca au un continut important de minerale, vitamine, fibre si proteine.
De asemenea, este important sa stiti ca vinetele coapte si congelate nu trebuie preparate cu mult ulei sau combinate in mancaruri prajite pentru ca au o capacitate foarte mare a absorbi uleiul si sunt foarte greu de digerat.
Pentru ca vinetele sa-si pastreze toate beneficiile, se recomanda sa le consumi gatite la abur, la cuptor, coapte sau la gratar. Sunt bogate in, fibre, vitamine, fier, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu. Vinetele sunt de ajutor sistemului cardiovascular, actionand prin mentinerea sanatatii arterelor, scazand riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Vitamina K si bioflavonoidele intaresc vasele de sange si scad riscul de formare a cheagurilor de sange si trombozelor. Vinetele sunt recomandate in special persoanelor care sufera de arteroscleroza.
Gratie continutului ridicat de fibre, vinetele sustin digestia si ajuta in vindecarea sau mentinerea sub control a gastritei, refluxului gastric, arsurilor si ulcerului. In combinatiile potrivite, combat indigestia, diareea, constipatia si balonarea. Vinetele contin nasunin, un antioxidant. care actioneaza in special asupra sistemului nervos, imbunatatind activitatea cerebrala.
Vinetele – 7 beneficii pentru sănătate
Vinetele sunt printre cele mai sănătoase legume din lume Şi, cu toate că luna iulie este perioada în care acestea sunt în plin sezon, ne putem bucura de ele până târziu în toamnă.
Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.
Gustul amărui al vinetei necoapte a adus, pe nedrept, o reputaţie negativă acestei legume în Evul Mediu. Timp de sute de ani oamenii nu au mâncat vinete deoarece erau convinşi că aduc nebunia, lepra şi cancerul.
Leguma şi-a recuperat treptat din prestigiu, recucerindu-i pe oameni ca plantă decorativă înainte de a le ajunge, din nou, în farfurie, unde a şi rămas, începând cu secolul al 18-lea.
Vinetele – beneficii pentru sănătate
1. Vinetele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale.
2. De asemenea, vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Dar ţine minte, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.
3. Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
4. Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.
5. Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol, datorită cantităţii mari de fibre şi a nivelului scăzut de carbohidraţi solubili din vinete.
6. Vinetele au, de asemenea, grijă şi de inima noastră. Cercetările arată că pot reduce nivelul de colesterol “rău”, dar trebuie gătite în aşa fel întât să beneficiezi de toate calităţile lor. Vinetele prăjite în ulei lasă foarte multă grăsime şi sunt greoaie pentru stomac. În schimb, coapte la 400 de grade, acestea au un gust mult mai bun şi nici nu îngreunează digestia. De asemenea, vinetele sunt bogate în bioflavonoide, antioxidanţi puternici care au rolul de a regla tensiunea arterială şi previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge.
7. Un consum regulat de vinete ne scapă de cheagurile de sânge, datorită vitaminei K şi bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge. Astfel este redus semnificativ riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale.
Atenţie însă! Din cauza conţinutului ridicat de alcoloizi, substanţe care pot avea potenţial alergen sau chiar pot duce la intoxicaţii, consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.
Surse: csid.ro sanatate.bzi.ro