Africa se rupe în două. Se schimbă harta lumii! Anunţul cercetătorilor

Alarmant! Estul Africii se desprinde de restul continentului sub ochii noștri, avertizează cercetătorii. În cele din urmă, între cele două bucăţi de uscat va apărea un ocean.

Avertismentul nu e nou, teoria conform căreia riftul continental est-african ar urmă să se desprindă de placa somaleză de pe „continentul negru” apărând încă din 1960. Însă totul se întâmplă cu o viteză uimitoare, vorbind din punct de vedere geologic, arată The Independent.

Și deja au apărut probleme. O șosea extrem de folosită din Kenya, Mai Mahiu, s-a surpat, în urmă activității vulcanice puternice din zonă, scrie ziare.com.

Recomandam sa citesti si: Fetiţă dezbrăcată de paznicii unui supermarket Profi, sub privirile clienţilor! Mama: „Copilul meu plânge de nu se mai opreşte”

Potrivit geologului David Adede, falia dintre cele două plăci se mărește cu 2,5 centimetri pe an. Nu va trece mult până ce cele două plăci vor fi complet separate. Deși vorbim de milioane de ani, suntem martorii unui fenomen care schimbă harta lumii.

Sursa: realitatea.net

Despre Africa

Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra și cel mai populat după Asia. În Africa se găsește Nilul, cel mai lung fluviu din lume și Sahara, cel mai mare deșert din lume. Cel mai înalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat în micuța țară Djibouti (156 m sub nivelul mării). Africa are o suprafață de 30,244,050 km² incluzând și insulele adiacente, ocupă 20,3% din suprafața terestră a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de țări, Africa este gazdă a unei șeptimi din populația totală de pe glob.
În Africa își are originea rasa umană, de-a lungul văii Marelui Rift African ce traversează Etiopia și Kenya fiind descoperite cele mai vechi schelete ale înaintașilor oamenilor de azi.

Recomandat pentru tine: A mers la AZIL pentru a le oferi cadouri batranilor nevoiasi si a plecat de acolo IN LACRIMI! Catalin BOTEZATU: “M-a impresionat un batran care avea 93 de ani! Mi-a multumit plangand”!

Numele Africa a fost introdus în vocabularul vestic de către Romani, care foloseau denumirea Africa terra – „pământul Afri-lor” (plural, sau „Afer” singular) – pentru partea nordică a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizată în Tunisia contemporană în nordul Saharei.

Climă

Africa este continentul cu clima cea mai caldă de pe glob, cu o zonă de climă ecuatorială (cu temperaturi medii anuale având variații sezoniere reduse și cantități mari de precipitații), două zone de climă subecuatorială, două zone tropicale cu precipitații extrem de reduse (între 50 și 150 mm anual) și două zone subtropicale (cu două sezoane opuse, ploios și secetos). Temperatura cea mai ridicată (58°C) s-a înregistrat la Aztztyah (Libia) la 13 septembrie 1922. Valorile termice de peste 40°C sunt frecvente în întreaga Sahară.

Sursa: wikipedia.org

CITEȘTE ȘI