Alocații 2020. Premierul Orban susține că nu sunt bani de la buget pentru dublarea acestora

Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu sunt bani la buget pentru alocații duble, așa că cei care se așteptau să primească mai mulți bani în aceasă lună, vor fi dezamăgiți. Orban susține că își dorește să se mărească alocațiile, însă momentan acest lucru nu este posibil.

Alocații 2020. Premierul Orban susține că nu sunt bani de la buget pentru dublarea acestora

Ludovic Orban a acordat un interviu pentru digi24 în cadrul căruia a vorbit despre alocațiile care ar fi trebuit să fie dublate de la 1 ianuarie 2020. Deși el intenționează să mărească alocațiile, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, spre dezamăgirea părinților care se așteptau să ia mai mulți bani în prima lună din an.

Premierul a mai adăugat că alocațiile s-au mărit de la 1 ianuarie, dar cu o sumă mult mai mică, iar asta în urma depunerii unui proiect de lege de către PNL. Majorarea pe care o dorește PSD-ul este, însă, imposibilă la acest moment. „Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare al creșterii alocațiilor. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

„Mai mult, potrivit unui alt proiect de lege adoptat tot la propunerea PNL, alocațiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocației, care se pierde în urma inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, și să impui o nouă dublare a alocațiilor pentru copii, arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD”, a subliniat Ludovic Orban. „Aici sunt un om cinstit și am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani de zile, PSD nu a crescut deloc alocația”.

Se pare că în anul 2020 majorarea alocațiilor va avea loc treptat și nu este vorba nici pe departe de dublare.

„Ne dorim creșterea alocațiilor, căutăm o soluție, avem mai multe variante în analiză, astfel încât să garantăm copiilor României că vor beneficia în timp de o creștere a alocației care să fie posibil de finanțat. Gândiți-vă că dublarea alocațiilor, așa cum a cerut PSD, înseamnă creșterea cheltuielilor bugetului de stat cu peste 6 miliarde, care înseamnă creșterea deficitului bugetar cu un procent semnificativ”, a concluzionat premierul.

CITEȘTE ȘI