Alocaţiile de stat pentru copii, majorate, de la 1 ianuarie 2020, în ritm cu rata medie a inflaţiei! Aceasta este o modificare adusă la legea alocaţiilor de parlamentarii PNL şi care urmează să fie votată în Camera Deputaţilor.
Alocaţiile de stat pentru copii ar putea să creasca în fiecare an odată cu inflaţia, potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr. 61/1993.
Proiectul a fost depus la Senat pe 11 septembrie 2018, dar a fost respins pe 4 februarie 2019. Cu toate aceastea, proiectul a primit aviz favorabil în Comisa de Muncă, iar marți urmează ca deputaţii să dea votul final.
Initiaţiva legislativă prevede ca alocaţia pentru copii să se stabilească în raport cu indicatorul social de referinţă” (ISR).
„Tara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocaţiile destinate copiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
„Inflaţia a crescut alarmant în ultima perioadă, iar efectele asociate acesteia devin o povară serioasă pentru familiile din România, care îşi susţin cu greu existenţa. De asemenea, migraţia românilor spre alte ţări pentru un trai mai bun reprezintă o problemă alarmantă pentru natalitate şi pentru demografia ţării”, precizaeză iniţiatorii proiectului, Robert Sighiartău şi Dumitru Mihălescul, deputaţi PNL.
Şi ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că alocaţiile de stat pentru copii urmează să fie indexate anual, în raport cu indicele de inflaţie, începând din 2020.
„În Comisia de muncă am fost prezent la o dezbatere şi am aprobat ca alocaţiile pentru copii să fie indexate anual cu rata inflaţiei, până facem alte măsuri de majorare”, preciza Budăi.
Alocația pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani este de 300 de lei, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani este de 150 de lei. De asemenea, alocația este de 300 de lei și pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 18 ani în cazul celor cu dizabilități.