Bataie de joc din partea autoritatilor! Intreaga Europa ne invidiaza pentru ce avem in Iasi! Iesenii iubesc acest loc, dar vor ramane scarbiti – GALERIE FOTO

• Stam pe o mina de aur, dar municipalitatea nu se gandeste la niciun plan de dezvoltare • Fostul primar a indraznit un proiect, dar a fost oprit subit de diverse interese • Apele sulfuroase de la Purcica sunt cautate si de turistii straini • Chiar si in conditiile actuale se incaseaza pe luna suma de 25 mii euro • Fondurile sunt alocate doar pentru intretinerea obiectivului • „In acest an sunt alocate fonduri pentru reparatii si intretinere, urmand ca in anii urmatori sa fie alocate fonduri pentru modernizare. In proiectul de modernizare se are in vedere refacerea gardului”, au declarat reprezentantii municipalitatii • „Este echivalentul apelor de la statiunile Herculane sau Karlovy Vary. Este indicata pentru tulburari digestive sau diverse procese de detoxifieri. Are si rol antialergic”, au precizat specialistii

Incompetenta, dar si lipsa de interes a autoritatilor, face ca unul dintre cele mai importante centre de tratament sa devina o pata de rusine a administratiei locale. Plaja Nicolina, cunoscuta si ca „Purcica” datorita beneficiilor miraculoase ale namolului, este lasata la voia intamplarii, neexistand un plan de modernizare.

In sezonul estival, mii de ieseni apeleaza la tratamentele cu namol si apa sulfuroasa, cunoscute fiind pentru calitatile curative in cazul afectiunilor reumatice si gastrice. De zeci de ani, municipalitatea aloca fonduri doar pentru intretinerea plajei. Asta inseamna interventii minore la instalatiile existente sau cateva reparatii inainte de startul sezonului.

Reporterii BZI au vizitat plaja chiar in momentul in care angajatii municipalitatii lucrau de zor, in speranta ca de la 1 mai obiectivul sa fie redeschis publicului larg.

La o prima vedere, imaginea plajei este dezolanta. Instalatiile de sulf si dusurile sunt vechi, toaletele turcesti sunt degradate, iar zidurile care despart sectoarele femei-barbati sunt scorojite de trecerea timpului. Clientii municipalitatii vor mai intampina o problema. In momentul in care vor ocupa un loc pe plaja, vor avea surpriza ca la nici cativa metri exista cladiri inalte de unde pot fi urmariti in voie.

„Nu mi se pare normal sa fii privit in momentul in care faci plaja. Sunt femei care fac aceste tratamente fara haine. Inainte se mai uitau trecatorii prin gard, acum se uita la tine in toata voia”, spune un locuitor din zona Plajei Nicolina.

Ne batem cu Herculane

Specialistii spun ca namolul si apa sulfuroasa sunt de calitate superioara, fiind comparabile cu cele din Statiunea Herculane sau Karlovy Vary, statiune balneara din Cehia.

„Apa este sulfuroasa si are o concentratie crescuta. Este echivalentul apelor de la statiunile Herculane sau Karlovy Vary. Este indicata pentru tulburari digestive sau diverse procese de detoxifieri. Are si rol antialergic”, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac, de la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Izvoarele de sulf au fost descoperite in preajma anului 1950, cand s-au facut mai multe foraje. Atunci, s-a hotarat ca zona sa fie destinata sanatatii publice.

Recomand sa citesti si: Singura mașină din lume în care nu a murit nicio persoană. Autoturismul a fost lansat în 2002

Primaria: „Au obligatia de a folia”

Reprezentantii primariei au comentat situatia de la Purcica. Acestia au precizat ca vor avea loc modernizari, dar nimic notabil, in afara de refacerea gardului. Edilii asigura iesenii ca nu vor fi priviti de ochii curiosi din cladirile alaturate.

„In acest an sunt alocate fonduri pentru reparatii si intretinere, urmand ca in anii urmatori sa fie alocate fonduri pentru modernizare. Cladirile invecinate au avut obligatia de a folia cu folie opaca toate ferestrele care dau spre Plaja Nicolina. In proiectul de modernizare se are in vedere refacerea gardului”, a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei.

Incasari importante la buget

Chiar si in conditiile in care plaja nu este adaptata secolului in care traim, incasarile municipalitatii sunt consistente. Spre exemplu, anul trecut, in plin sezon, veniturile au fost la nivelul celor inregistrate la Strandul Municipal si Zona de Agrement Ciric.

Mai precis, in perioada 1-31 iulie a fost generata suma de 113.600 lei, adica aproape 25.000 euro. De obicei, plaja functioneaza incepand cu luna mai pana la jumatatea lui septembrie. Intrarea in plaja costa 8 lei, iar copiii sub 7 ani beneficiaza de gratuitate. Pensionarii cu venit sub 1.500 lei beneficiaza de 10 intrari la un pret de 10 lei. Namolul este achitat separat.

Citeste mai mul pe www.bzi.ro

CITEȘTE ȘI