Calendar Ortodox iulie 2020. Sarbatoare mare la romani luni, 20 iulie. Ce se face si ce este interzis in aceasta zi

Calendar Ortodox iulie 2020. Sarnatoare mare la romani in aceasta zi. Traditii si obiceiuri din stabuni.

Sfantul Ilie – Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit pe data de 20 iulie.

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament.

Viata Sfantului Ilie

Sf. Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta. Sfantul si marele Proroc Ilie, inger intrupat in carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile, era de origine din Tesvi in Galaad.

Traditia apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nasterea Prorocului, precizeaza ca el era din tribul lui Aaron si deci era preot. Se spune ca la nasterea sa tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele. Se spune ca i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti.

Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta. Postul neincetat si rugaciunea arzatoare, i-au facut sufletul ca focul si au facut din el modelul vietii manastiresti. A activat in Regatul de Nord, in timpul regelui Ahab. Acesta s-a casatorit cu o principesa pagana, Isabela, care l-a ademenit si pe el sa cada in idolatrie; lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, respingatoarea Izabel, el ii persecuta pe Proroci si pe toti oamenii ramasi credinciosi lui Dumnezeu si se inchina idolilor Baal si Astarte.

Ajuns prin ravna sa pe culmea cea mai de sus a virtutii, Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer. El a fost considerat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata (cf. Matei 17).

Sfarsitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu. Se spune ca, simtind el ca zilele pe pamant sunt numarate, si-a ales ca succesor pe Elisei. Atat de mare a fost personalitatea lui, incat Domnul i-a facut aceasta favoare de a se muta din viata aceasta pamanteasca la viata cea cereasca, fara a trece prin poarta mortii. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a inaltat cu trupul la cer. Minunea a fost vazuta de catre ucenicul sau, iar el s-a inaltat la cer pe o caruta de foc trasa de cai.

Cinstirea Sfantului Ilie

In traditia populara, Sf. Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. El si a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinta si curaj demn de urmat. Biserica Ortodoxa ii aduce multa cinstire, pentru ca este pomenit ca mare barbat si erou al credintei.

Fiii Bisericii Ortodoxe Romane au o evlavie profunda pentru acest sfant facator de minuni. Exista traditii populare diferite din toate zonele geografice ale Romanei, incat unitatea este cinstea deosebita care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred ca atunci cand se intampla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu si mereu in slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpanesc in raport cu alte virtuti ale sfintilor Noului Testament. Fiind unul dintre Profetii evrei, Biserica Ortodoxa il cunoaste sub numele de Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.

ARTICOLE