Campionul Uniunii Europene la șah este un român

Îl cheamă David Radu are 10 ani și a învățat să joace șah în urmă cu 4 ani. De atunci a câștigat mai multe concursuri, cel mai important fiind cel în care a concurat împotriva altor șahiști de vârsta lui din toate țările Uniunii Europene.

David Radu și-a început inițierea în jocul minții la Clubul Mihai Marin din București, unde a mers timp de trei ani. „Locul unde se țineau orele de șah era foarte aproape de grădiniță, și doamna Luiza Marin, cea care i-a pus piesele de șah în mână, mi-a spus că e un copil cu calități pentru șah și așa am început să-l ducem acolo de două ori pe săptămână”, povestea mama micului șahist pentru jurnaliștii de la newsweek.ro.

Radu a concurat pentru prima dată la vârsta de 6 ani, reușind să câștige mai multe partide. Apoi a urmat o ascensiune rapidă, acesta participând la Campionatul Mondial, la cel European și la cel al Uniunii Europene, pe lângă competițiile interne unde a concurat chiar la seniori. Primul concurs mai mare a fost Campionatul Național din 2016 unde s-a clasat în prima jumătate a clasamentului. În 2017 a participat la Europenele de la Mamaia. Apoi, în aprilie 2017, la Concursul Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade“, a ieșit pe primul loc la „blitz“ și pe locul 2 la clasic, cu același număr de puncte ca și câștigătorul, diferența fiind făcută pe criterii de concurs.

La Campionatul Mondial Școlar organizat la Iași a ieșit pe locul 11 din peste 100 de participanți, competiția fiind câștigată de un mongol. A urmat apoi Campionatul Național unde a ieșit pe 3, loc ce i-a dat dreptul să participe la Campionatul Uniunii Europene. Locurile 1 și 2 sunt trimise de Federație la Campionatul Mondial sau la cel European. Acolo a ieșit pe primul loc.

David Radu spune că practică șahul din pasiune. Acum se antrenează acasă cu maestrul Ion Glodeanu și își dorește să ajungă într-o zi maestru internațional.

Citeste in continuare si despre..

Nu ignora semnalele corpului tău: iată 10 indicii că acesta îți cere ajutorul!

Corpul uman e un mecanism complex cu mai multe procese. Din păcate, oamenii ignoră semnale trimise de acesta, atunci când ceva nu e în regulă. 

Iată 10 indicii prin care organismul tău are mare nevoie de ajutor:

1.Unghiile moi și părul uscat

Motivul? Deficitul de vitamina D și calciu din organism. Când unghiile sunt moi și se rup ușor, iar părul este uscat trebuie să consumi mai multe legume, lapte de vacă, iaurturi, cereale integrale.

2. Gingii sângerânde

Sângerarea gingiilor este cauzată de insuficienţa vitaminei C. Consumă varză, broccoli, fructe de pădure, roşii sau mazăre pentru a suplini acest deficit.

3. Poftă de dulce

Ai nevoie de o aprovizionare cu glucoză. Consumă mierea sau ciocolata neagră pentru a evita problemele cu tractul gastro-intestinal.

4. Pofta de sărat

Ai o infecție sau o inflamație la nivelul aparatului genital sau al tractului urinar. Adresează-te medicului specialist.

5. Crampe musculare

Este un semn evident al lipsei de vitamina C și A în organism. Unde le găsești? În toate fructele și legumele de culoare oranj: morcovi, roșii, caise.

6. Pofta de acru

Ai probleme la vezica biliară, stimulate de alimentele acide. Consumă afine, lămâi, rodii.

7. Poftă de amar

Ai probleme cu tractul gastro-intestinal. Ai nevoie de o curățare ușoară a organismului.

8. Somn iritant

În corpul tău este un deficit de magneziu și potasiu. Începe a consuma nuci, semințe de in și de floarea-soarelui.

9. Pofta de fructe de mare

Ai lipsă de iod în organism. Consumă produse care conțin iod, în limitele admisibile.

12. Pielea de la coate uscată

Ai un deficit de vitamina A și C. Consumă cât mai multe portocale, caise și dovlecei proaspeți.

 

CITEȘTE ȘI