Cand si cum se taie planta Mana Maicii Domnului
Mana Maicii Domnului (Lonicera) este o liana lemnoasa care se rasuceste in jurul suporturilor pe care le intalneste. Atinge dimensiuni impresionante, iar daca nu e tunsa si intretinuta asa cum trebuie sa incalceste devenind o masa inestetica. In plus, supraaglomerarea duce deseori la aparitia daunatorilor si bolilor.
Plantele tinere se taie pentru a deveni o tufa densa, cu tulpini puternice, pornite de la baza plantei. Dupa plantare, taiati toate cresterile slabe sau care au avut de suferit. Toate tulpinile se scurteaza pana la o treime din lungimea lor pentru a incuraja formarea de noi lastari la baza plantei.
Prin taieri de intretinere se urmareste realizarea unui schelet din tulpini puternice, sanatoase. In acelasi timp, prin taieri succesive se incurajeaza inflorirea plantei. Plantele mature de Mana Maicii Domnului au tendinta de a ocupa si depasi spatiul care le-a fost alocat si de aceea e necesar sa fie taiate permanent.
Dupa ce planta a inflorit, toate tulpinile care cresc dincolo de spatiul alocat se scurteaza. Specialistii recomanda ca planta sa fie taiata cu pana la 60 de cm in interiorul zonei alocate pentru a permite tulpinilor sa se ramifice.
Lastarii laterali se taie la 2-3 muguri de la tulpina principala. Daca e prea congestionata planta, rariti tulpinile. In cazul in care nu ati taiat Mana Maicii Domnului mult timp si a devenit o masa de lastari vechi si noi, va trebui sa faceti taieri de remediere. Primavara devreme taiati planta pana la aproximativ 60 cm , lasand un schelet de trei sau patru ramuri principale. Pornind de la ele, planta se va ramifica in perioada urmatoare. Urmariti planta in continuae si timp de doua luni inlaturati toate cresterile slabe si lastarii subtiri.
Preluat de pe ingrijireaflorilor