An de an, multe gospodine fac o mare greșeală! Când trebuie vopsite, de fapt, ouăle roșii?
Ouăle roșii au propria tradiție în rândul datinilor de Paște. În folclor exista mai multe legende care explica obiceiul înrosirii ouălelor si de ce ele au devenit simbolul Invierii Domnului.
Una dintre ele povesteste ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fata:
„De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.
In traditia populara din Romania, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor. Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii, iar cele colorate in negru se fac in amintirea celor care au murit.
Potrivit traditiei, Joia Mare, numita si Joia Patimilor, este singura zi in care gospodinele trebuie să vopsesca ouale rosii, pentru ca acelea preparate in aceasta zi sunt singurele care nu se strica tot anul.
De asemenea, oamenii cred ca ouale rosii duse la biserica si sfintite, apoi îngropate într-o gospodărie, o feresc pe aceasta de grindina si piatra.
În mediul rural exista traditia si traditia conform careia, in dimineata din duminica Pastelui, își spală fata cu apa noua sau apa neinceputa in care pun un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul frumosi si sanatosi ca un ou rosu. Dupa consumarea oualelor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.
Tot potrivit tradiției populare, ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa de Paște. În acelaşi timp, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică.