Cât de eficient este vaccinul anticancer din Cuba și cum poate deveni accesibil străinilor
Cimavax este atât tratament, cât şi vaccin pentru cancerul de plămâni. Acesta a fost produs în Cuba, în urma unor cercetări de 25 de ani şi este gratuit pentru cubanezi din 2011, potrivit Huffington Post.
Guvernatorul Andrew Cuomo a semnat un acord în aprilie 2015 să aducă Cimavax în SUA. Înainte de a fi accesibil pentru americani, însă, acesta trebuie testat de cercetători din mai multe ţări.
Cuba este cunoscută pentru ţigările de calitate, iar cancerul de plămâni este a patra cauză de mortalitate la cubanezi. În România, cancerul de plămâni reprezintă cel mai răspândit tip de cancer la bărbaţi, cu peste 9.000 din cele peste 11.000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. Numărul cazurilor de cancer pulmonar la femei este în creştere, conform Societăţii Române de Cancer.
În 2007, cercetătorii cubanezi au efectuat un studiu pe pacienţii cu cancer la plămâni, stadiul IIIB şi lV. Acest studiu a confirmat efectul benefic al Cimavax şi reducerea tumorilor în jumătate din cazuri. Vaccinul a fost foarte eficient pentru participanţii mai tineri de 60 de ani.
Până acum, 5000 de pacienţi din toată lumea au fost trataţi cu Cimavax, incluzând 1000 de cubanezi. Cetăţenii străini care au primit vaccinul au călătorit în Cuba pentru a beneficia de Cimavax.
Cimavax ajută la crearea de anticorpi împotriva înmulţirii celulelor canceroase. Vaccinul este destinat persoanelor care au cancer la plămâni, dar şi celor care sunt sănătoase, dar cu risc mare de a dezvolta acestă boală. Şi cei care vor să prevină apariţia cancerului de plămâni pot beneficia de vaccin . Cercetătorii spun că ar putea deveni o măsură standard de prevenire, un vaccin care se face în copilărie la fel ca cel împotriva poliomelitei sau difteriei.
Pe lângă acest vaccin, cercetătorii cubanezi ar putea ajuta de asemenea pacienţii cu cancer la creier sau pancreas, ori leucemie.