Somajul tehnic este soluția cea mai la îndemână a unei firme / companii care se află într-o dificultate tehnică sau economică. În România legislația permite companiilor să trimită agajații în somaj tehnic, iar legea este extrem de clară în acest sens. Mai jos vă explicam pe larg ce înseamnă asta și ce salariu primești cât activitatea companiei este suspendată temporar.
Cu siguranță ați auzit la televizor că multe companii precum Dacia, Ford sau Mobexpert au suspendat activitatea temporar și și-au trimis angajații în somaj tehnic. Iată ce prevede legislația din codul muncii.
Codul muncii, lege Somaj tehnic – Supendarea activității
În situația în care România se află multe companii întâmpină dificultăți în desfăsurarea activității, prin urmare producția nu mai poate fi făcută, iar personalul nu este temporar necesar. Iată ce spune legea:
„Somajul tehnic înseamnă întreruperea temporară a activității, adică suspendarea temporară a conractului de muncă, dar și plata a minim 75% din salariu de incadrare”. Pe toată durata în care angajații sunt în șomaj tehnic aceștia sunt disponibili la cererea companiei.
Totodată legea mai prevede și alte măsuri care vin în sprijinul companiei. Se mai poate reduce temporar timpul de lucru, iar salariul va fi diminuat proporțional cu noua normă de lucru.
Pe toată perioada în care angajații se află în somajul tehnic, angajații nu se pot angaja la altă companie sau cere indemnizație de șomaj. Asta pentru că au contractul de muncă suspendat și practic relația cu angajatorul nu este încheiată, ci doar suspendată.
Statul Român, prin Ministrul de Finanțe, a spus că va anunța astăzi în ce măsură statul va sprijini companiile în această perioadă. Sunt peste 13500 de angajați deja în somaj tehnic și urmează alte sute de mii după ce aseară s-a luat decizia de a închide restaurantele, cafenelele și alte localuri de care servesc mâncare.