Ce este un sitemap si cum sa creezi unul in serviciul de gazduire web?

Pentru inceput, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de sitemap: HTML si XML. Primul este un instrument ce poate face navigarea mai simpla pentru vizitatori. Acesta afiseaza structura site-ului, impreuna cu toate sectiunile si link-urile interne. Cel de-al doilea ajuta motoarele de cautare sa inteleaga mai bine continutul furnizat si iti poate imbunatati pozitiile in paginile cu rezultate ale cautarilor pe Google. Iata ce trebuie sa stii despre acest aspect!

Ce diferente exista intre HTML si XML?

Harta HTML se gaseste adesea in subsolul paginii si este conceputa cu scopul de a facilita un design interactiv pentru potentialii clienti. Astfel, acestora le este mai usor sa gaseasca ce ii intereseaza si sa nu abandoneze sesiunea. Pe de alta parte, un sitemap de tip XML reprezinta o lista de subpagini si o adresa URL (de regula, se regaseste sub forma site.ro/sitemap.xml), create special pentru motoarele de cautare. Aceasta permite indexarea paginilor intr-un mod mai simplu si te ajuta sa stabilesti ce continut este prioritar, in functie de frecventa actualizarilor.

Cum se creeaza un Sitemap XML?

Acest proces variaza in functie de sistemul de gestionare al continutului, ce l-ai ales dupa ce ai achizitionat serviciul de gazduire web. Spre exemplu, in WordPress se poate folosi un plugin. Google XML Sitemap este disponibil gratuit si raporteaza automat continutul pe care-l postezi. Acesta este actualizat in timp real si poti adauga in mod manual paginile ce au fost omise. De asemenea, ai posibilitatea sa excluzi pagina principala, anumite articole, pagini cu etichete, categorii sau pagini de autor dupa bunul plac. 

O alta optiune este pluginul Yoast SEO, care genereaza un sitemap automat. Indiferent de preferinte, asigura-te ca nu utilizezi mai multe module de acest tip in acelasi timp. Sa detii doua fisiere XML nu aduce beneficii motoarelor de cautare, ci pot incetini viteza de incarcare. 

Alte CMS-uri din serverele de gazduire web creeaza un sitemap de fiecare data cand publici ceva si acesta este actualizat in mod automat. In situatia in care nu crezi ca exista unul, il poti crea cu ajutorul unui site web construit specific pentru acest scop. Asteapta finalizarea crawlingului, apoi apasa butonul pentru afisarea detaliilor. In noua fereastra, apasa click pe butonul pentru descarcare. Ulterior, fisierul primit trebuie sa fie incarcat in directorul serverului web pentru a putea deveni activ. Poti verifica statusul unui sitemap tastand pagina specifica acestuia.

Cat de important este un sitemap XML?

Atat Google, cat si Yahoo sau Bing detin un index propriu, pe baza caruia se genereaza rezultatele afisate. In cazul in care o adresa URL este omisa din acest loc, poti pierde o mare parte din vizitatori. Un sitemap permite oricarui motor de cautare sa vada structura completa a paginilor si sa diferentieze continutul original de cel duplicat. Cu alte cuvinte, se poate verifica daca esti primul creator al unor informatii. Iar daca detii un design si un nume specifice, harta afiseaza data si ora publicarii acestora din serverul de gazduire web. Astfel, botii vor elimina mai tarziu rezultatele de tip spam asociate cu tine.

De ce ai nevoie de un sitemap?

Specialistii de la THC.ro avertizeaza asupra faptului ca, daca nu detii un fisier de tip sitemap XML in momentul in care achizitionezi serviciul de gazduire web, motoarele de cautare vor afisa paginile disponibile doar atunci cand primesti backlink-uri catre ele. Prin urmare, asigura-te ca te ocupi de acest aspect din timp. In felul acesta, indexarea va deveni mai simpla si poti ajunge intr-un timp mai scurt la vizitatorii interesati de oferta ta.

CITEȘTE ȘI