Cele 9 specii de pește pe care nu ar trebui să le mănânci. Al treilea este consumat de majoritatea dintre noi

Un român mănâncă de două ori mai puţin peşte decât mânca în perioada Comunismului, adică, în medie, 4,2 kilograme de peşte şi produse din peşte, pe an, potrivit statisticilor, România clasându-se astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de peşte pe cap de locuitor.

”Nicio masă fără peşte” a devenit pentru majoritatea românilor un lux.

Iată 9 tipuri de pește pe care ar trebui să-i consumi cât mai rar sau deloc!

1. Somnul importat – NU este recomandat

Acesta poate crește până la o dimensiune considerabilă. Pentru a-i accelera creșterea, mulți fermieri de pește îi hrănesc cu hormoni, în special dacă sunt cei din țările asiatice. Peștii care sunt crescuți la liber sunt mult mai puțin periculoși, dar și mai valoroși din punct de vedere nutrițional.

2. Macrou – Norma recomandată: adulți – 200 grame, copii – 100 grame

Macroul conține mercur, care nu se elimină, ci rămâne acumulat în corpul uman, cauzând diverse boli. Macroul din Atlantic este cel mai puțin periculos din această privință, și îl poți mânca oricând dorești.

3. Tonul – Norma recomandată: adulți – 100 grame, copii – nu se recomandă

Tonul conține o mulțime de mercur. În plus, în magazine există un preț mare pe tonul crescut liber, deoarece este aproape dispărut. Toți peștii ton care provin din ferme sunt hrăniți cu antibiotice și hormoni.

4. Tilapia – Nu este recomandat pentru persoanele care suferă de boli la inimă, astm sau artrită

Nu există mulți acizi grași sănătoși în tilapia, dar concentrațiile de grăsimi dăunătoare din acesta sunt aproape la fel de ridicate ca cele găsite în untură. Consumul excesiv de acest pește conduce la o creștere a nivelului de colesterol și face organismul mai sensibil la alergeni.

5. Țiparul  – Norma recomandată: adulți – 300 de grame, copii – 200 de grame

Țiparii au o mulțime de grăsimi, și astfel absorb mai ușor reziduurile industriale și agricole din apă. Speciile americane au cel mai înalt nivel de intoxicare. Țiparii europeni sunt cunoscuți pentru faptul că sunt contaminați cu cantități mari de mercur.

6. Pangasius – NU este recomandat

Majoritatea pangasilor pe care-i vedem în magazinele noastre sunt aduși din Vietnam, din râul Mekong, care este considerat una dintre cele mai contaminate ape din lume. În plus, fileul de pangasius conține un nivel ridicat de nitrofurazonă și polifosfați (carcinogeni).

7. Tilefish – Norma recomandată: bărbați – 100 grame, femei și copii – nu este recomandat

Acest pește este lider în contaminarea cu mercur și adesea este considerat că încalcă normele de sănătate, căci duce la un nivel crescut al riscului de otrăvire alimentară.

8. Bibanul de mare – Norma recomandată: adulți – 200 grame, copii – 100 grame

Bibanul de mare conține o cantitate mare de mercur. Uneori, mai ales atunci când este servit file, în loc de biban de mare primim pangasius sau alți pești mai ieftini.

9. Peștele dolar – NU este recomandat celor cu probleme digestive

Acest pește mai este cunoscut și sub denumirea de „peștele uleios” sau „ruvetă”, și conține gempilotoxină – o substanță cerată care nu este metabolizată deloc. Toxina nu face prea mult rău, dar poate provoca indigestie. Pentru a reduce nivelurile de gempilotoxină, peștele trebuie să fie prăjit sau făcut pe grătar.

Cum alegi un pește sănătos

Peștele proaspăt are întotdeauna solzi strălucitori și ochi limpezi. Ia un pește în mâinile tale, iar dacă este stricat, vei observa că are coada lăsată în jos foarte mult. Aripile uscate și branhiile cenușii în locul celor roșii strălucitoare indică faptul că este învechit.

Atunci când cumperi somon, alege bucăți care conțin fire albe pe ele – dacă o bucată este complet roșie, probabil a fost vopsită. De asemenea, nu cumpăra pește care are pete strălucitoare – acesta a fost prins în timpul sezonului de reproducere, iar carnea este necomestibilă.

Sursa: healthy-zone.ro gandul.info
CITEȘTE ȘI