Cele mai dăunătoare obiceiuri pentru creier: cum îţi distrugi sănătatea mintală şi te faci nefericit fără să-ţi dai seama
Depresia este de obicei cauzată de factori pe care nu-i putem controla, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, însă micile obiceiuri zilnice ne pot afecta la fel de mult starea de spirit, chiar dacă de multe ori nu suntem conştienţi de acest aspect. Vă prezentăm în continuare câteva lucruri care ne afectează sănătatea psihică.
Obiceiurile legate de social media şi chiar modul în care mergem ne pot afecta fericirea zilnică fără ca măcar să realizăm acest lucru, evidenţiază health.com. Din fericire însă, niciodată nu e prea târziu pentru a îndrepta aceste comportamente.
Modul în care mergi
Felul în care ne simţim ne poate afecta modul în care mergem, însă şi inversul este la fel de adevărat, după cum a demonstrat un studiu publicat în revista de specialitate „Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry“.
Cercetătorii au descoperit că în momentul în care subiecţii au fost rugaţi să meargă cu umerii aplecaţi în faţă, cocoşaţi şi fără a-şi mişca braţele pe lângă corp, aceştia au experimentat stări mai rele decât cei care îşi controlau mersul, adoptând un stil relaxat şi elegant. Mai mult, persoanele care au respectat indicaţiile cercetătorilor şi-au amintit mai multe lucruri negative decât pozitive.
Cum poţi corecta acest lucru: Mergi cu bărbia sus, umerii drepţi şi adoptă o atitudine pozitivă.
Faci poze la absolut orice
Persoanele dependente de Instagram, Facebook sau alte platforme asemenea, ar trebui să acorde o atenţie deosebită acestui punct. Potrivit unui studiu publicat în „Psychological Science“, persoanele care imortalizează absolut orice vor altera modul în care îşi vor aminti respectivele momente. În cadrul studiului, participanţii au făcut turul unui muzeu, au admirat unele exponate, iar pe altele le-au şi fotografiat. La final, le-a fost mult mai greu să-şi amintească obiectele fotografiate decât pe cele pe care doar le-au privit. „Obiectivul aparatului de fotografiat este ca un văl în faţa ochilor tăi şi nu-ţi dai seama că e acolo“, a explicat Diedra L. Clay, profesor şi director al departamentului de psihologie şi consiliere de sănătate al Universităţii Bastyr din Kenmore, Wash.
Cum poţi corecta acest lucru: Concentrează-te pe subiectul pe care îl fotografiezi sau, şi mai bine, relaxează-te şi bucură-te de moment. Profită de clipele frumoase şi trăieşte-le, acestea sunt lucrurile care te vor face mai puternic din punct de vedere mintal, spune Clay.
Laşi un om răuvoitor să te stoarcă de energie
Intimidarea nu se termină când ieşi de pe băncile şcolii. Aproximativ 54 de milioane de oameni se confruntă cu persoane care îi atacă şi îi jignesc gratuit şi peste 70% dintre oameni au asistat la astfel de scene la locul de muncă, potrivit lui Erin K. Leonard, psihoterapeut şi autor al cărţii „Terorismul emoţional: rupe lanţurile unei relaţii toxice/Emotional Terrorism: Breaking the Chains of a Toxic Relationship“. „Să fii atacat cu rea intenţie în mod repetat poate fi devastator şi îţi poate răni mândria şi respectul de sine. Te face volatil din punct de vedere emoţional, ceea ce face şi mai greu să te ridici din pat şi să trăieşti ziua“, consideră Leonard.
Cum poţi corecta acest lucru: Este recomandat să îţi programezi o şedinţă la doctor pentru a discuta despre starea de sănătate fizică şi psihică. Apoi, discută problema şi cu superiorul de la locul de muncă, dacă este cazul.
Nu faci sport
Dacă faci sport de trei ori pe săptămână, riscul de a fi deprimat scade cu 19%, potrivit unui studiu publicat în JAMA Psychiatry. După ce au monitorizat peste 11.000 de persoane născute în 1958 şi până la vârsta de 50 de ani, care înregistrau simptome depresive şi niveluri scăzute de activitate fizică, cercetătorii de la Universitatea din Londra au descoperit o corelaţie între sport şi depresie. Oamenii depresivi erau automat mai puţin activi, în timp ce persoanele care făceau sport nu se confruntau cu astfel de tulburări psihice. De fapt, de fiecare dată când făceau mişcare, riscul de depresie scădea cu 6%.
Cum poţi corecta acest lucru: Pur şi simplu ridică-te şi fă mişcare. Nu trebuie să faci lucruri solicitante, poţi încerca să te plimbi sau să urci scările, pentru că orice activitate fizică îţi ajută mintea să fie activă.
Pierzi vremea şi amâni să faci anumite lucruri
Gândeşte-te la o sarcină pe care ai tot amânat-o. Dacă motivul este că activitatea respectivă te plictiseşte sau nu ai chef, ei bine, nu sunt prea multe lucruri de făcut. Dar dacă eviţi sarcina respectivă pentru că îţi creează o stare de anxietate sau pentru că îţi este teamă de eşec, atunci amânarea constantă nu face decât să accentueze tensiunea.
Cum poţi corecta acest lucru: Înainte de a aborda problema, fă ceva care te ajută să elimini stresul şi să te destinzi: ascultă muzică, citeşte câteva pagini din cartea preferată sau aleargă.
Eşti într-o relaţie toxică
„Am mulţi clienţi care suferă de anxietate şi depresie şi nu îşi dau seama că aceste stări sunt cauzate de o relaţie toxică“, a precizat Leonard. „Le consumă stima de sine. Partenerii lor i-a făcut să creadă că sunt incompetenţi sau egoişti. Uneori durează ani pentru ca un om să realizeze că depresia şi anxietatea provin din relaţiile pe care le au.“
Cum poţi corecta acest lucru: În primul rând, trebuie să înveţi să citeşti semnele care îţi arată că ai alături un partener abuziv. Apoi, trebuie să consulţi un specialist, un membru al familiei sau un prieten apropiat pentru a discuta şi a te elibera.
Iei viaţa prea în serios
„Sunt foarte multe studii care demonstrează beneficiile pe care râsul le are asupra sănătăţii oamenilor şi inclusiv asupra sănătăţii mintale“, spune Leonard. „Râsul este cel mai rapid medicament împotriva anxietăţii şi a depresiei.“
Cum poţi corecta acest lucru: Caută umorul în fiecare zi. Urmăreşte un show de televiziune amuzant sau o emisiune de radio sau petrece timp în compania prietenilor care te fac să te simţi bine şi să zâmbeşti. Poţi chiar să faci voluntariat pentru copiii, pentru că ei spun cele mai trăsnite lucruri.
Nu te odihneşti
„Somnul afectează absolut orice, inclusiv capacităţile emoţionale şi mintale, precum şi funcţiile corpului. Somnul este modul în care organismul nostru se regenerează şi fără el sistemul nostru funcţionează într-un mod defectuos“, atenţionează Diedra L. Clay, subliniind că este foarte important să determinăm exact de câte ore de somn avem nevoie pentru a ne simţi odihniţi.
Cum poţi corecta acest lucru: Identifică motivele pentru care nu poţi dormi şi apoi ia măsuri pentru a le elimina şi pentru a-ţi crea un mediu odihnitor.
Nu eşti niciodată singur
Te împarţi între copii, loc de muncă, mariaj şi alte activităţi şi rareori vă bucuraţi de un moment de singurătate. Leonard subliniază importanţa timpului petrecut singur, fie că este vorba de 10 minute, o oră sau chiar o zi întreagă. Dacă nu îţi oferi momente de singurătate şi linişte, depresia şi anxietatea se furişează.
Cum poţi corecta acest lucru: Stabileşte-ţi un program în care să-ţi rezervi timp şi pentru tine. Cel mai important e să-l şi respecţi.
Nu vorbeşti, de fapt, cu nimeni
Dacă în general obişnuieşti să trimiţi mesaje, folosindu-te de Facebook şi alte reţele sociale pentru a ţine legătura cu prietenii, atunci nu ai un contact semnificativ. „Paginile de Facebook reprezintă surse de divertisment“, spune Clay. „Acestea nu sunt conversaţii reale care să ne permită să-i înţelegem pe oameni. În schimb, ne diminuează experienţele şi sentimentele“, crede Michael Mantell, un antrenor de ştiinţe comportamentale din San Diego, California. „Smartphone-urile ne fac să ne dezobişnuim de conversaţiile faţă în faţă şi să ni se par mai fireşti cele virtuale. Mai mult, ne influenţează capacitatea şi interesul de a sta în aceeaşi cameră cu alţi oameni şi de a lega conversaţii cu aceşti.“
Cum poţi corecta acest lucru: „La sfârşitul vieţii noastre, numărul de fani pe care îi avem nu va conta, dar prietenii da“, subliniază Clay. Asigură-te că stabileşti o întâlire cu un prieten, un membru al familiei sau un coleg cel puţin o dată pe săptămână.
Nu poţi trăi fără telefonul mobil
Când a fost ultima dată când ai renunţat complet la orice dispozitiv electronic? Nu-ţi poţi aminti? Nu e un semn prea bun. „Toate dispozitivele pe care le avem la îndemână ne suprastimulează“, spune Clay. „Iar dacă suntem în permanenţă conectaţi la ele, atunci nu ne odihnim niciodată cu adevărat şi nu permitem corpului şi minţii să-şi revină. În cele din urmă este foarte posibil ca aceste lucruri să se transforme în depresie şi anxietate.“
Cum poţi corecta acest lucru: Creează „perioade sabatice“, în care să te abţii să foloseşti telefonul cel puţin o dată pe săptămână, chiar dacă doar pentru o jumătate de zi.
Faci o mulţime de lucruri în acelaşi timp
Cu toţii suntem vinovaţi de multitasking: luăm prânzul la birou, derulăm Facebook-ul, ne uităm la televizor şi scriem mesaje, toate în acelaşi timp. Cercetările arată că deşi mulţi oameni cred că sunt mult mai productivi dacă fac mai multe lucruri deodată, teoria este complet falsă. De fapt, multitaskingul ne face să fim mai stresaţi şi în imposibilitatea de a comunica eficient.
Cum poţi corecta acest lucru: e chiar foarte simplu – lasă jos telefonul, închide televizoru şi fii atent la ce faci şi la ce se întâmplă în jurul tău. Permite-i creierului tău să proceseze tot ce ţi se întâmplă în timp real, acesta poate fi cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta mintală.
Citeste continuarea pe Adevarul.ro