Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este cea mai importantă perioadă dinainte de Paște.
Urmează câteva zile în care se ține cont de mai multe tradiții și superstiții care ne ajută să ne pregătim cum trebuie de Înviere.
Din Miercurea Mare încep chinurile Domnului înainte de a fi răstignit și cu această ocazie trebuie să respectăm mai multe obiceiuri.
Tradiții în ziua trădării
În creștinism, Miercurea Mare este o zi din Săptămâna Mare / Săptămâna Patimilor, săptămâna înainte de Paști.
În această zi, Iuda l-a trădat pe Iisus, motiv pentru care s-a declarat zi de post pe tot parcursul anului, alături de
vineri. Este o zi încărcată de tradiții și obiceiuri, în care se lasă tăcerea în mod de respect pentru patimile suferite de Iisus.
n unele zone din țară, după apusul Soarelui, copiii merg la colindat. La final, primesc ouă pe care le vor vopsi în Joia
Mare. Se spune că cine ține ușa închisă și nu primește colindătorii va fi urmărit de ghinion tot anul.
În Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir
picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului care greşeşte. Astfel, este bine astăzi să spunem rugăciuni, să postim și să ne apropiem mai mult de Domnul.
Munca, interzisă din Miercurea Marea
Tradiția veche spune că în Miercurea Mare este bine să te împaci cu cei cu care nu ai avut o relație tocmai bună de-a lungul timpului. Se spune că cine nu își încheie socotelile cu toată lumea va fi singur și pe lumea cealaltă.
Astăzi este complet interzis să te superi, să te cerți cu cineva și să arunci vorbe grele la adresa celor din jur. Nu ai voie să te cerți cu nimeni și nici să vorbești urât, pentru căaceste păcate tevorcosta greu.
Conform tradițiilor din Săptămâna mare, de miercuri nu se mai muncește. Astăzi, mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești, dar de joi se fac doar pregătiri pentru Paște: mâncare, prăjituri, vopsirea ouălor.
Femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colțișor al casei, în zilele de Paște. Până joi trebuie să termini toată curățenia și să te asiguri că locuința este pregătită de Învierea Domnului.