Cod portocaliu de ploi torentiale. Toata tara e vizata. Meteorologii avertizeaza

ANM a emis o noua avertizare de cod portocaliu pentru aproape toata tara.  Dupa codul portocaliu intram in cod galben de ploi pentru toate regiunile din  Romania. Codul galben este valabil pana miercuri.

Conform informatiilor transmise de Administratia Nationala de Meteorologie , incepand de astazi, de la ora 10.00 pana, la ora 17.00 va fi instabilitate atmosferica accentuata. Meteorologii spun ca in dupa-amiaza zilei de duminica si in cursul noptii, in Moldova, Maramures, Transilvania, Crisana, si local in Banat, Dobrogea si Muntenia, vor fi intervale de timp cu averse torentiale si se vor acumula cantitati de apa de peste 40 l/mp si pe arii restranse 50 – 80 l/mp.

Se vor semnala intensificari ale vantului, vijelii, descarcari electrice si chiar grindina.

Codul portocaliu va fi inlocuit de codul galben

Dupa ce expira codul portocaliu, Romania intra in cod galben pana miercuri, la ora 10.00 valabil in toata tara.

Potrivit ANM, in acest interval vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale, grindina si vijelii. Cantitatile de apa vor depasi 25 – 30 l/mp si pe arii restranse 40 – 60 l/mp.

Peste 24.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (peste 9.500 de politisti, aproximativ 5.400 de pompieri si peste 9.600 de jandarmi) actioneaza, in aceste zile, la nivel national, pentru sprijinirea populatiei si limitarea efectelor fenomenelor meteorologice si hidrologice.

CITEȘTE ȘI