Cod portocaliu in Romania. Avertizare de la meteorologi

ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de de instabilitate atmosferica accentuata. Codul intra in vigoare pe 4 iulie, la ora 12:00 si expira pe data de 5 iulie la ora 4:00.

In acest interval, meteorologii anunta ca:

”Local in Moldova, Transilvania, Maramures si la munte, precum si in nordul si nord-estul Munteniei vor fi intervale cu averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari puternice ale vantului (rafale de 70…90 km/h), vijelii si grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 35…40 l/mp si pe arii restranse 50…70 l/mp”.

Tot pe data de 4 iulie, ANM, a mai emis o avertizare de disconfort termic valabila pana la ora 19:00

In aceasta perioada, disconfortul termic va fi resimtit in cae mai mare parte a Munteniei, in vestul Dobrogei, local in Oltenia si in sudul Moldovei, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa frecvent in jurul pragul critic de 80 de unitati. Se vor inregistra temperaturi maxime de pana la 35…36 de grade.

Meteorologii ANM au emis si o avertizare cod galben de instabilitate accentuata, pe 4 iulie, de la ora 10:00 pana duminica, 5 iulie, ora 10:00

In perioada mentionata mai sus, in nordul si centrul teritoriului, precum si in zonele de deal si de munte, iar local si in regiunile estice si sudice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, care se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, grindina si vijelii. Cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp si izolat 40…60 l/mp.

CITEȘTE ȘI