Copila sarmana care si-a dorit un tort de ziua ei, dar nu l-a primit

Sărăcia pe care autoritățile promit că o stârpesc de ani de zile apasă pe umerii multor oameni. Un român din 3 trăiește la limita supraviețuirii, potrivit unui studiu: ”World Vision”.

Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare și pentru abandonul școlar sau analfabetismul funcțional.

Ștefania are 9 ani. Copila și-a dorit de ziua ei un tort, însă părinții au atâtea greutăți încât visul ei a rămas neîmplinit.

Ștefania: „Cu aromă de fructe de padurte, vanilie și cacao

Reporter: „Nu ai avut tort de ziua ta?”

Ștefania: „Nu… a fost mai greu cu banii. Mi-a făcut mami o ciocolată cadou și tati 5 lei să iau dulciuri.”

Familia locuiește în satul Zberoaea, în județul Iași. Doar tatăl muncește. Că zilier în construcții abia câștigă cât să își hrănească cei trei copii. Dacă nu ar fi fost alocațiile celor mici, nu ar fi supraviețuit. Abia au 2.000 de lei pe luna și asta doar dacă bărbatul își găsește de lucru.

Andreea Vieru, mama copiilor: „Mai renunțăm la ce mai trebuie pentru noi și luăm la copii. Mai muncesc și eu cu ziua. Sunt momente când văd că alții au pachet mai bun și eu poate nu am tot timpul să le pun în ghiozdan

Reporter: „Sunt și momente când mami îți spune că nu avem bani?

Ștefania: „Da

Reporter: „Și tu ce spui?

Ștefania: „Nimic. Nu contează. Înteleg, că sunt mare.

Familia Radu din Ghermanesti, județul Vaslui, are cinci copii și un venit puțin peste 1.500 de lei. Părinții se zbat mult că să răzbească, mai ales că fata cea mare este elevă la un liceu din Huși și face naveta.

Nicoleta Radu, mama: „Te duci cu ziua, muncești în sezon, la prășit, la cules, apoi nu îți mai da nimeni un leu. Ăștia mici se duc și iau pe datorie. Îmi plânge sufetul mai ales de aia mare, care pleacă la 6, pleacă flamandă, vine flamandă”.

Mihaela Nabar, director executiv World Vision România: „Vorbim de o populație în România care rămâne în sărăcie permanentă și extremă, respectiv 20 la sută din populație.”.

CITEȘTE ȘI