Cu 22 de ani în urmă a găsit un pui de urs rămas orfan… priviţi-l cum se comportă acum!

Wildlife Center Orphaned, un centru de reabilitare din Otisville, New York, ne oferă un filmuleţ

emoţionant în care apar doi buni prieteni, un bărbat şi un urs într-o relaţie extraordinară şi mai puţin obişnuită.

Jim Kowalczik, un bărbat în vârstă de 59 de ani şi Jimbo, un urs impresionant ca talie în vârstă de 22 de ani, interacţionează într-un mod în care nimeni nu s-ar fi aşteptat.

Fiind crescut în acest loc de la cea mai fragedă vârstă, ursul a devenit atât de prietenos, încât îl îmbrăţişează şi îl alintă pe pe Jim cu o dragoste fără margini.

Nu se poate să nu fim înduioşaţi de aceste imagini emoţionante pe care rar le putem vedea. E

uimitor cum instinctul feroce al unor animale poate fi transformat în atâta dragoste, sensibilitate şi blândeţe!

Ursul alături de alţi semeni de-ai lui crescuţi şi îngrijiţi aici de oameni care iubesc animalele

ajung să devină atât de prietenoşi cu oamenii, încât aceste animale nu se mai pot întoarce în libertate în mediul lor natural.

Jimbo este unul dintre cei 11 urşi care trăiesc pe o suprafaţă de 100 de acri în rezervaţia Wildlife Center Orphaned, la nord de New York City.

Jimbo şi ceilalţi urşi au fost aduşi de mici aici, având pe corp multe răni ceea ce le făcea imposibilă viaţa în sălbăticie.

Kerry Clair, directorul Wildlife Center Orphaned, a declarat într-un interviu că alături de urşi, aici sunt reabilitate şi alte animale precum cai, căprioare şi veveriţe.

Sursa: Orphaned Wildlife Center via Youtube

Descriere

Urșii sunt animale carnivore de talie mare, voluminoase, masive și greoaie. Ursul malaiez (Helarctos malayanus) este cel mai mic reprezentant al familiei: lungimea corpului 1,2-1,5 m, greutatea 27-70 kg). Ursul brun are o lungime de 2 m și o greutate de 150-250 kg, iar ursul polar o lungime de 2,4-2,7 m și o greutate de 400-590 kg. Cel mai mare reprezentant este ursul grizzly cu o lungime de 2,8 m și o greutate de 780 kg, fiind cele mai mare mamifer carnivor actual. Masculii sunt cam cu 1/5 mai mari decât femelele. Trăiesc până la 15-30 de ani în stare liberă, iar în captivitate, un urs polar a trăit 47 de ani.

Urșii au, în general, capul rotund și mare și gâtul scurt și gros. Botul este alungit și, de obicei, trunchiat, iar buzele sunt mobile, mult desprinse de gingie. Urechile sunt scurte, drepte și rotunjite, iar ochi relativ mici. Coada este scurtă, vestigială și, de regulă, ascunsă între perii blănii.

Picioarele anterioare și posterioare, potrivit de lungi, puternice și groase, au câte cinci degete prevăzute cu gheare foarte mari, puternice, încovoiate, ascuțite și neretractile, pe care le folosesc la sfâșiat prada și la săpat pământul. Tălpile, la urșii tereștri sunt păroase, iar la cei cățărători, golașe.

Dentiția are următoarea formulă: 3•1•(4-3)•2/3•1•(4-3)•(3-2) x 2 = 36-42 de dinți. Incisivii ursidelor sunt relativ mari, cu o coroană crestată, iar caninii deosebit de puternici. Măselele sunt adaptate pentru mestecarea hranei vegetale. Premolarii sunt de tot reduși, iar molarii bine dezvoltați, având o suprafață triturantă complicată și prevăzută cu tuberculi lați. Măselele carnasiere (ultimul premolar superior și primul molar inferior), în special cea inferioară, și-au pierdut caracterul de dinți tăietori, devenind tuberculate.

Limba ursidelor este netedă, stomacul simplu, intestinul subțire puțin diferențiat de intestinul gros, iar cecul lipsește.

Craniul cerebral al urșilor este alungit și prevăzut cu o creastă bine dezvoltată.

CITEȘTE ȘI