Cum se înmulțește orhideea Metode eficiente

In ultimii ani florile exotice precum orhideea au castigat tot mai mult teren in preferintele romanilor. Accesibile ca pret si nu foarte pretentioase, se regasesc in tot mai multe case si birouri, fiind foarte decorative. Sunt destul de usor de ingrijit, daca se respecta cateva reguli simple, si la fel de usor de inmultit.

Pentru ca sunt flori exotice, necesita un pamant special iar inmultirea prin seminte iese din calcul deoarece acestea, pe langa faptul ca sunt destul de greu de obtinut de la planta – in aproximativ cinci ani de la prima inflorire a plantei – au nevoie de conditii speciale de laborator. Exista insa si metode mult mai simple si accesibile de inmultire a orhideelor pe care le poate aplica oricine acasa fara prea multe cheltuieli sau conditii speciale.

Inmultirea prin „keiki”
Pentru a aplica aceasta metoda de inmultire aveti nevoie de un mediu mai umed, de turba pentru orhidee (care se poate achizitiona de la orice magazin care comercializeaza flori) si pietris.
Este probabil cea mai eficienta metoda de inmultire a florilor si se mai numeste si inmultirea prin „keiki”. Acesti lastari (keiki) se dezvolta pe planta mama si in cazul in care conditiile sunt propice, respectiv au umiditate suficienta, isi dezvolta si radacini care pot fi apoi usor desprinse si replantate.

Pentru a stimula puiul sa faca radacini se inveleste punctul de unire dintre tulpina mama si keiki cu turba pentru orhidee. Ghiveciul cu planta se aseaza pe o tavita cu pietris, intr-un loc luminos si calduros. Pietrisul trebuie tinut umed in permanenta pentru ca vaporii de apa vor stimula cresterea radacinilor. Dupa ce radacinile noii plante ating aproximativ 5 centimetri, se poate planta in noul ghiveci. Acesta va fi umplut cu pamant special pentru orhidee, va avea gauri laterale si va fi transparent!

ATENTIE: Desi se practica „mascarea” ghivecelor transparente in vase decorative, acest lucru nu este indicat. Radacinile florilor trebuie sa primeasca lumina, in caz contrar plantele se vor ofili.

Impartirea tufei
Uneile specii de orhidee cresc precum tufele, dezvoltand mici bulbi. La fiecare 2 – 3 ani, plantele mature trebuie replantate si acesta este momentul ideal de impartire a plantei. Operatiunea se face cu ajutorul unui cutit bine ascutit, cu mare atentie, pentru a nu rani micii bulbi si apoi se replanteazaa in ghivece separate. Este probabil cea mai simpla si eficienta metoda de inmultire a orhideelor.

Inmultirea prin butasire
Unele soiuri de orhidee nu fac nici pui si nici bulbi, iar in acest caz se poate apela la inmultirea prin butasire. Butasii se obtin de la planta matura, din bucati de tulpina cu 2 – 3 noduri. Acestia se tin intr-un vas cu apa la lumina si caldura pana cand fac radacini. Cand radacinile au aproximativ 5 centimetri, se vor planta in ghiveci cu un amestec special de turba.

ATENTIE: Nu asezati orhideele in lumina directa a soarelui deoarece va arde planta. Veti recunoaste o plata „arsa de soare” dupa frunzele ingalbenite si petele negre.
Nici apa in exces nu este buna. Folositi pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet pe care ati decantat-o minimum 24 de ore. Udati planta la fiecare 7 – 9 zile si nu lasati niciodata apa in farfurioara ghiveciului. Nu udati frunzele pentru ca exista riscul sa putrezeasca.

 

CITEȘTE ȘI