Cum se prepara corect mujdeiul de usturoi dupa reteta oferita de Dr. Ovidiu Bojor

Mujdeiul de usturoi poate fi considerat un remediu natural eficient daca este preparat intr-un anumit fel. Renumitul farmacist si fitoterapeut Ovidiu Bojor recomanda pentru combaterea si tratarea parazitozelor intestinale mujdeiul de usturoi, consumat de trei ori pe saptamana.

Mujdeiul trebuie preparat astfel: peste cateii de la o capatana de usturoi, se pune o lingurita de sare grunjoasa si o lingurita de miere de albine; se freaca bine in piua de lemn sau mojar de ceramica, pana se obtine o pasta. Se pune apoi o lingura de ulei si se freaca pana se obtine o emulsie; la final se adauga 1-2 linguri de otet de mere si se amesteca bine.

Preparat astfel, sustine Ovidiu Bojor, mujdeiul poate fi folosit la asezonarea alimentelor, dar si consumat de catre cei care sufera de gastrita, uleiul protejand mucoasa gastrica. De asemenea, a doua zi respiratia nu mai miroase a usturoi.

Beneficii usturoi: Antibacterian si antifungic. O serie de studii au demonstrat ca usturoiul are puternice efecte antibacteriene si antifungice. Conform rezultatelor acestor studii, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric si cel duodenal.

Datorita efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventa ciuperca responsabila de candidoza vaginala) – agentii sai activi sulfurosi fiind capabili sa dezintegreze peretii celulari si proteinele acestei ciuperci. Antibiotic natural si antiparazitar.

Usturoiul are efect de antibiotic natural impotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum si impotriva parazitilor intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic.

Examinand efectele antivirale ale usturoiului, cercetatorii au descoperit ca alicina sulfurica, pe care acesta o contine, este eficienta, printre altele, impotriva virusului ce cauzeaza herpesul. Usturoiul este benefic in pneumopatii, iar datorita efectului de antibiotic, este indicat in cazurile de viroze, bronsite si traheite. In plus, s-a remarcat faptul ca poate atenua gripa, inflamatiile faringiene si congestiile bronhiilor.

Accelereaza epitelizarea si vindecarea ranilor. Usturoiul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la vindecarea infectiilor urechii pe care le au, uneori, copiii. Actioneaza ca un antibiotic natural, fara avea insa efecte secundare si fara a distruge bacteriile sanatoase. Sucul crud obtinut din cativa catei de usturoi poate fi introdus direct in ureche.

Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infectia va fi inlaturata. Usturoiul are efecte benefice si asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este ca usturoiul poate tine sub control matreata si poate ajuta in caz de caderea parului. Protectie impotriva radicalilor liberi.

Efectele sale antioxidante nu au fost pe deplin documentate de studiile si cercetarile stiintifice, chiar daca experimentele in vitro au demonstrat ca usturoiul poate proteja eficient celulele de actiunea nociva a radicalilor liberi, cum ar fi hidrogen-peroxidul sau alti radicali liberi de peroxid.

Reducerea nivelului de colesterol „rau”. Usturoiul este cunoscut in special datorita efectului sau de reducere a nivelului de colesterol.

Acesta lucru a fost confirmat de o serie de studii, precum si de numeroase persoane care au urmat tratamente naturiste cu suplimente nutritive care contin usturoi. Daca este consumat pe termen lung, usturoiul poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numit si „colesterolul rau”), in timp ce nivelul de colesterol HDL creste pe durata efectuarii de cure de tratament cu usturoi. Cercetatorii au tras concluzia ca acest efect poate fi atribuit alicinei din usturoi.

De asemenea, s-a demonstrat ca usturoiul este eficient in reducerea excesului de glucoza din sange (zaharul sanguin rivalizeaza cu colesterolul in calitate de factor cauzator al arterosclerozei si infarctului).

Reducerea tensiunii arteriale. Consumul de usturoi poate fi eficient in tratarea hipertensiunii arteriale.

Comparand rezultatele a mai multor studii dublu-orb, cercetatorii au descoperit ca daca usturoiul este consumat in doze de 600-900 mg, pe termen lung, cel putin de patru ori pe saptamana, aceasta poate reduce semnificativ tensiunea arteriala. Se pare ca usturoiul reduce tensiunea arteriala prin doua mecanisme posibile: prin neutralizarea substantelor toxice din intestine si actionand asemenea unui vasodilatator. F.G.

Piotrousky de la Universitatea din Viena a remarcat faptul ca un procent de 40% din pacientii sai hipertensivi au inregistrat scaderea tensiunii arteriale dupa ce li s-a dat sa manance usturoi.

CITEȘTE ȘI