Cum transformi gunoiul de la pasari in cel mai bun ingrasamant pentru legume

Gunoiul de la pasarile de curte, precum cel de la gaini sau de la rate, este un ingrasamant extrem de fertil, mai ales pentru gradina de legume, dar si pentru pomii fructiferi. Foarte bogat in azot, fosfor si potasiu, gainatul incorporat in sol poate creste aciditatea acestuia, asa ca este nevoie de administrare corespunzatoare in cadrul lucrarilor agricole.

Folosirea gunoiului de gaini, de la rate sau de la porumbei are la baza un principiu: ca pasarile de la care provine sa fie hranite doar cu vegetale si cat mai natural. In acest fel, si calitatea viitorului ingrasamant va fi mai ridicata. El se aduna si se pastreaza in magazii sau soproane, unde sa nu fie expus razelor de soare, acoperit fie de un strat de pamant, fie de folie inchisa la culoare.

Pentru a fertiliza un hectar de teren agricol, aveti nevoie de circa o tona, o tona si jumatate de gunoi de pasare. Cantitatea se aplica atat pentru cultura de legume, cat si pentru cea de pomi fructiferi. Fertilizarea se poate aplica si local in cuib sau pe rand in cantitate de 400-500 kg/ha.

loading...

Gunoiul de pasari poate fi administrat atat direct, cat si in solutie. Astfel, un kilogram de gainat se pune cu 4-10 litri de apa, iar solutia se aplica in perioada de vegetatie a legumelor precum tomate, gulii sau dovleceii.

Cea mai eficienta metoda de a folosi gunoiul de la pasari este prin lasarea lui sa putrezeasca timp de un an inainte de afi incorporat in sol. Mai mult, gainatul devine un fertilizator perfect daca este amestecat cu un alt compost sau cu sol in concentratie de 10%. Aplicat dupa fermentare, furnizeaza plantelor nutrientii de care acestea au nevoie, arata lucrarile de specialitate.

Ce gunoi de pasare este cel mai fertil

Gunoiul de pasari are un continut dublu, uneori chiar de patru ori mai mare de nutrienti decat gunoiul de grajd. Pe primul loc ca si eficienta este gunoiul de gaina, urmat de cel de rate si cel de gaste. Este bun si cel de la porumbei sau alte pasari, dar este mai greu de adunat cantitatile necesare pentru a fertiliza un solar sau o gradina mai mare.

Atentie! Cel mai mare risc am folosirii gunoiului de pasare ca fertilizant este cel privind buruienile pentru ca odata cu hrana, multe pasari inghit si seminte.

Cmentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptRead More