Cutremur uriaș în Peru. Magnitudinea inițială estimată între 7,5 și 8 grade

Un cutremur uriaș s-a produs în Peru duminică, 26 mai. Seismul este estimat ca magnitudine între 7,5 și 8 grade pe scara Richter. Autoritățile anunță că e posibil să fie victime în urma acestui cutremur și, de asemenea, pagube materiale. Mișcarea pământului s-a produs la 75 de kilometri distanță de orașul Lagunas.

Cutremur în Peru de aproape 8 grade pe scara Richter

Seismul s-a produs în regiunea Amazonia, aproape de granița cu Brazilia și s-a resimțit în mai multe localități. Agenția de Presă Franceză scrie că seismul ar avea chiar și 8 grade, citând Institutul Geologic American. Cutremurul din Peru s-a produs la o adâncime de 110 kilometri, iar impactul seismului este unul destul de localizat.

Cei de la Pacific Tsunami Warning Center din Statele Unite spun că nu există șanse de producere a unui tsunami pentru că a fost localizat la o adâncime cam mare față de nivelul scoarței terestre. “Sunt posibile să fie anunţate victime şi pagube materiale, însă impactul seismului ar trebui să fie destul de localizat”, se arată într-un prim raport al USGS.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur

Astfel de cutremure de mare adâncime sunt frecvente mai ales în statele Peru și Chile din America de Sud. În luna februarie s-a mai produs un cutremur major în Peru, de 7,5 pe Richter, care a dus la rănirea a nouă persoane.  “În zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul şi echipamentele trebuie fixate. Întotdeaua am ridicat acestă problemă.

Un spital nu este neapărat să fie funcţional după un cutremur dacă doar ai consolidat clădirea. Dacă echipamentele din spital nu sunt fixate şi protejate, acest spital devine nefuncţional după cutremur numai prin faptul că echipamentele din el se distrug. Clădirea poate să rămână, dar să fie nefuncţională, pentru că totul se distruge în timpul cutremurului”,  este sfatul lui Raed Arafat despre cum trebuie să acționăm în caz de cutremur.

CITEȘTE ȘI