De ce e bine să ai în curte un alun? Dacă stai la casă, o să-l plantezi chiar azi!

Alunul plantat îți aduce numeroase beneficii, inclusiv pe partea financiară. În afară că poţi caştiga bani pe tot parcursul vieţii de pe urma alunilor, ei aduc un beneficiu extraordinar organismului uman prin aportul de oxigen.

Durata de viață a unui este de 120 de ani. Un profesor a povestit pentru Ziarul De Vrancea că a scăpat de pietre la rinichi.

„Aveam pietre mari la rinichi şi nu aş fi putut rezista unei operaţii. Timp de trei luni am făcut tratament cu miez de alună, care dizolvă calculii renali. Au trecut zeci de ani de atunci, am 80 acum şi nu mai am nicio problemă. Pentru mine această plantă este un înger, mi-a salvat viaţa”, a povestit profesorul, potrivit Realitatea.net.
Dincolo de rolul alimentar şi economic, alunul are şi un rol ecologic.

Alunul formează perdele de protecţie a mediului, micşorând efectele secetei, împiedicând alunecarea terenurilor şi diminuând pericolul inudaţiilor.
Ce trebuie să știi despre alun

Alunul creşte sub formă de tufă înaltă, cu lemnul elastic şi frunzişul bogat. Fructele alunului sunt achene monocarpice (nuci), care până la maturizare sunt protejate de bractee (involucru).

Alunul este o specie pomicolă de vigoare redusă, care creşte relativ încet. Intră pe rod începând de la vârsta de 4-5 ani. Înfloreşte cu mult timp înainte de a înfrunzi, având o perioadă de vegetaţie în jurul a 250 de zile, potrivit Lumea Satului.

Citeste si despre..

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de durerile articulare și de picioarele umflate?

Mugurii vegetativi au o perioadă de repaus mai lungă, pornind în vegetaţie cu 25-30 zile în urma celor floriferi.

Rezistă la geruri mari, de până la -30°C, însă prezintă sensibilitate la gerurile mai mici de -10°C ce apar în perioada înfloritului.

Plantarea alunului se face toamna, prin săparea unor gropi de 40-50 cm adâncime şi largi de 1,2 m, deoarece alunul îşi dezvoltă sistemul radicular lateral.

Distanţa de plantare pentru alun este de 4 x 3 m, până la 5 x 4 m. La plantare dă rezultate bune prin adăugarea unei cantităţi de 8 -10 kg pământ de pădure, strâns în zona rădăcinilor, care favorizează formarea micorizei şi, stimulează prinderea. Fiind plantă alogamă, se vor planta cel puţin 2-3 soiuri în aceeaşi parcelă. Plantele de alun pot fi formate şi cu semitrunchi de 40-60 cm şi cu schelet cu 4-5 ramuri de bază.

În primii ani, până la consolidarea sistemului radicular, nu se recomandă nicio tăiere asupra părţii aeriene. La 2-3 ani de la plantare se pot efectua răriri şi scurtări asupra ramurilor de schelet.

Sursa: ZIARIST.ro

Când tufele intră în perioada de declin, tăierile de reîntinerire sunt indicate în scopul reactivării vegetaţiei, ceea ce permite fructificarea lor în continuare, mai notează Lumea Satului

CITEȘTE ȘI