Decizia istorică BNR pentru toți care au card bancar și carduri la bănci

În contextul prăbușirii leului și al unei situații tot mai nesigure din punct de vedere financiar, Banca Națională a României a luat o serie de decizii pentru a salva economia României. Una dintre ele reprezintă o premieră. Mai exact, BNR a decis să cumpere titluri de stat în lei de pe piața secundară. Această măsură este una care asigura o relaxare cantitivă, pentru a asigura lichiditate în sitemul bancar.

BNR caută soluții pentru a evita colapsul financiar al țării

În situația de față, în care economia la nivel global este pusă într-un real pericol, Banca Națională a României vine cu măsuri concrete în încercarea de a salva economia țării. Decizia istorică de a cumpăra titluri de stat în lei de pe piața secundară urmărește să consolideze lichiditățile structurale cu scopul de a contribui la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public, potrivit Ziarului Financiar. Totodată, BNR a decis să reducă și rata dobânzii de politică monetară cu jumătate de punct procentual, de la 2,5% la 2%

„BNR a luat măsuri hotărâte, reducând dobânzile şi injectând lichiditate, în contextul în care şi alte bănci centrale din regiune au luat măsuri similare. Decizia BNR de a cumpăra titluri de stat din piaţa secundară va conduce probabil la o normalizare a condiţiilor din această piaţă şi va facilita finanţarea normală a bugetului public“, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Euro la maximul istoric

Prin închiderea mai multor afaceri din toate domeniile de activitate și creșterea cursului de schimb a monedei unice europene la un nou maxim istoric de 4,844 lei/euro, săptămâna trecută, se accentuează povara pe care economia țării trebuie să o ducă.

Cu toate acestea, indicele ROBOR la trei luni a scăzut masiv, de la 3,24% la 2,61% şi a atins astfel cea mai mică valoare din 7 mai 2018 încoace, potrivit economica.net. Această scădere vine pe fondul deciziilor luate de BNR în ultima perioadă, în urma cărora băncile comerciale nu s-au mai îngrijorat de lipsa lichidităților și au dat drumul banilor în piață.

CITEȘTE ȘI