Decizie istorică în România: Curtea Constituțională spune că un cuplu de același sex e considerat familie

Curtea Constituțională a emis astăzi o decizie care face referendumul pentru familie să fie total inutil: un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, întocmai cum se întâmplă cu relațiile între persoanele heterosexuale.

Aceasta este concluzia la care a ajuns Curtea Constituțională a României în motivarea deciziei în cazul Coman-Hamilton.

loading...

Spuneam încă din luna iulie că România va fi obligată să recunoască acest lucru, deoarece atunci CCR a decis că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite și să le considere familie, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

Totul a venit pe fondul deciziei Curții de Justiţie a Uniunii Europene, care a luat aceeaşi hotărâre.

„Aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României.

Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”, arată motivarea CCR.

Deci, ce sens mai are referendumul care urma să stabilească că familie se stabilește doar între persoane heterosexuale?

„Decizia de astăzi confirmă încă o dată ca familia gay este egal valoroasă cu orice altă familie. Referendumul devine total inutil, din orice punct de vedere, întrucât Constituția României pune deja semn de egalitate, în lumina articolului 26, între familia heterosexuală căsătorită și cuplurile de același sex, chiar dacă acum nu există o formă juridică de înregistrare a acestor relații de familie. Parteneriatul civil trebuie reglementat de urgență de Parlament,” a declarat Romanița Iordache, Vice-Președinte ACCEPT.

Și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a reacționat rapid pe Facebook:

„Ups! Referendum! Șah mat din partea CCR! Decizie istorică a CCR – fără exagerare! CCR constată că cuplul de acealasi sex intră în noțiunea de viață de familie și are dreptul să se exprime și să fie recunoscut legal!”,

Așadar, rămâne de văzut dacă se mai face referendum. În lumina deciziei CCR ar fi o enormă prostie și o risipă a banului public.

Sursa: Noizz.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata