Dezvaluiri incredibile dintr-un spital din Iasi! Medicii nu au mai putut sa tina acest lucru ascuns! In cele din urma, totul a iesit la iveala

• Situatie dificila in judetul Iasi • Cu aceeasi problema se confrunta toate unitatile medicale la nivel national • Numarul donatorilor scade de la an la an, iar medicii sunt pusi in situatii dificile • De multe ori, pacientii nu mai pot beneficia de interventiile care le-ar salva vietile • Din ce cauza nu se mai fac prelevari de organe si care este rezolvarea acestei situatii

Medicina din Romania trece printr-o perioada dificila din cauza lipsei de donatori de organe. Numarul de prelevari care se face anual, la nivel national, este intr-o continua scadere, iar bolnavii din toate judetele, care se afla pe listele de asteptare, sunt condamnati la moarte. Situatia nu este mai roz nici in zona Moldovei.

De la inceputul anului 2018 nu s-a efectuat nicio prelevare, iar aceasta situatie le da mari batai de cap medicilor. „Din decembrie pana acum nu am avut niciun caz. Au mai fost situatii, au intervenit imediat cei de la Medicina Legala si au spus ca nu se poate. Exista foarte multa retinere din partea tuturor in momentul de fata. Nimeni nu a declarat si nu ne-a chemat sa vorbim cu familiile. Nu cred ca apartinatorii ar avea vreo retinere sau anumite probleme. Cred ca exista o retinere generala. Lumea pur si simplu sta in stand-by. Au fost patru sau cinci donatori in toata tara de la inceputul anului, cand, la un moment dat, eram pe locul al doilea in Europa. La Iasi, nu au fost anul acesta donatori. Nu inteleg de ce se incearca discreditarea transplantului pentru ca era un lucru bun, care salva vieti”, precizeaza dr. Raluca Neagu Movila, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

Medicii s-au confruntat si in 2017 cu o situatie ingrijoratoare

Privind in trecut, ne dam seama ca lucrurile nu au stat mai bine nici in anul 2017, cand numarul de prelevari a scazut drastic. La nivelul judetului Iasi situatia este ingrijoratoare si nu se gaseste o explicatie pentru aceasta problema. Pe durata intregului an, la Centrul de Transplant Regional nu a ajuns niciun caz din Bacau si doar un caz din Neamt, zone in care, in ceilalti ani, se efectuau un numar mare de prelevari.

Recomandam sa citesti si: Ultimă oră! Familia lui Dan Ciotoi a făcut anunțul! S-a întâmplat în urmă cu puțin timp…

„Este vorba despre o criza la nivel national, nu inteleg de ce ne confruntam cu aceasta situatie. De exemplu, anul trecut, de la Bacau nu am primit nimic, iar din Neamt a fost doar un caz. Din aceste zone veneau mereu mai multe organe. Anul trecut, la Spitalul «Sf. Spiridon» s-au efectuat cinci transplanturi hepatice. Speram ca anul acesta sa fie macar acelasi numar”, mai spune dr. Raluca Neagu Movila.

Multi ieseni aleg sa mearga in strainatate pentru transplant

Din cauza situatiei actuale, tot mai multe persoane aleg sa mearga in strainatate pentru tratament. O explicatie pentru criza existenta ar putea fi data de o retinere existenta in randul medicilor din tara, in ceea ce priveste declararea potentialilor donatori.

„Este o criza si cred ca o mare parte din aceasta criza este din cauza campaniei agresive impotriva transplantului care s-a facut in ultima vreme. Incepand de atunci, cu transplantul pulmonar, cand era ministru domnul Voiculescu, care a incercat prin orice metoda sa discrediteze transplantul, ceea ce nu este in regula. Aseara am vazut o chestie cu transplantul renal, cu faptul ca pacientii romani aleg sa-si faca transplant renal in strainatate. Nu inteleg de ce, atata timp cat in Romania se face transplant renal, de foarte mult timp, de ani de zile, mai ales in zona Ardealului, la Cluj, unde se face transplant la copii. Cred ca exista o retinere din partea tuturor medicilor din tara de a declara in prezent potentiali donatori”, precizeaza dr. Raluca Neagu Movila.

Sursa: www.bzi.ro

CITEȘTE ȘI