Doctorul oncolog Octav Ginghina spune adevarul despre cancer! Este o revolta a celulelor! Care este cel mai nociv obicei ai romanilor!
Doctorul Octav Ginghina stie in sufletul lui ca razboiul nu e pierdut cu boala secolului. Se pregateste constant si neintrerupt. CV-ul care-l recomanda e lung si tradeaza o lupta neobosita cu un dusman la fel de bine pregatit ca si el. Are multiple competente in chirurgia oncologica, laparoscopica, opereaza cu succes metastaze hepatice si colo-rectale.
Cancerul nu doare in fazele incipiente, adica exact in acele momente cand ar fi cel mai probabil curabil. Doare abia cand rupe barierele anatomice si invadeaza tesuturi bine inervate. Vorbim despre niste celule diferite de restul celulelor din corpul nostru, care incep sa creasca, sa invadeze structurile din jur si evident iau din resursele organismului.
Am ales chirurgia hepato-bilio-pancreatica pentru ca tatal meu a murit din cauza acestei patologii. Nimic filozofic, e mai mult o chestiune personala.
Este foarte greu sa gasim cancere in faze incipiente. Este mare nevoie de programe dure de screening. Cand spun dure, inseamna ca noi toti trebuie sa fim constienti ca trebuie sa participam activ in ele. Lasand la o parte localizarile complexe ale carcinomului, ganditi-va la melanom – cancerul de piele vizibil – avem atatea cazuri depistate in faze avansate! La intrebarea de ce nu ne-am investigat din timp, cel mai frecvent raspuns este – nu am avut timp. Este foarte usor sa judecam pacientul oncologic si sa il condamnam cu replica – a venit prea tarziu. Oamenii nu au timp de ei si atunci cancerul isi face el timp pentru ei, spune medicul intr-un interviu pentru Avantaje.
Este adevarat ca un prim semn al cancerului de pancreas este schimbarea preferintelor alimentare… inexplicabil, cei afectati nu mai mananca paine si carne.
Din pacate, de cele mai multe ori, cand nu mai pot manca aceste alimente este deja tardiv. Aceste preferinte exprima o insuficienta a pancreasului exocrin, determinand tulburari de digestie, secundar de existenta tumorii care ii afecteaza functia. si totusi, atatea alte lucruri ne schimba de-a lungul vietii preferintele culinare, incat acest semn nu ne mai atrage atentia de multe ori.
Astazi in cancerul de pancreas chirurgia este singura sansa a unui pacient si cu toate acesta, chiar si in cazul chirurgiei perfect facute, un procent covarsitor de pacienti vor reveni cu recidive dupa doar 2 ani de la operatie sau chiar si mai repede unii. Chimio si radioterapia ne ajuta, dar probabil nu atat de mult cat ne-am dori. Poate peste cateva luni cineva va citi acest articol si va zambi spunand: asta era inainte sa se descopere…
Cred ca toti chirugii au o relatie speciala cu divinitatea. Nu prea sunt chirurgi atei. Nici prea multi chirurgi practicanti. injuram prea mult cred. Dar si cand un chirurg injura in sala, cel mai des tumora pe care se lupta sa o scoata, este probabil tot un fel de rugaciune.
Noi traim mai mult si celulele canceroase au mai mult timp sa apara. Supravietuirile au crescut cu siguranta in multe tipuri de cancer. Cel de pancreas nu e inclus, din pacate, in aceasta statistica optimista. Ganditi-va – este cel mai profund organ din abdomen. Avem probleme cu preventia si depistarea precoce la cancerul de piele. Un screening la pancreas este greu de imaginat azi. Eu sper ca in viitor lucrurile sa avanseze, iar boala aceasta in secolul 22 sa fie o amintire trista. si sa-i gasim vindecarea in acest secol.
Daca eu cred in medicina naturista in locul medicinei traditionale – absolut nu. Daca ne poate ajuta sau poate aduce lucruri bune? Cu siguranta. Dar nu ma pricep deloc la aceste lucruri. Totusi, exista o sumedenie imensa de sarlatani care vand sperante desarte pacientilor oncologici, promitand vindecari miraculoase. Din fericire, Divinitatea aceea cu care chirurgii au o relatie speciala le rezerva o soarta sinistra acestor sarlatani. Nu inseamna ca toti cei care practica medicina naturista sunt sarlatani.
Mancarea de la fast-food este extrem de gustoasa dupa parerea mea, dar si nesanatoasa. Daca este o exceptie in dieta noastra, nu cred ca este o mare problema. Nu uitati ca si 20% din cei care fac cancer pulmonar nu au fost niciodata fumatori. Nu exista doar un factor etiologic pentru cancer. Dar cea mai buna decizie pentru a evita aproape toate tipurile de cancer este sa va lasati de fumat. Raspunsul acela cvasi-amuzant: de ceva trebuie sa mor – pe care il dau multi fumatori, este o iluzie pe care o hranesc ei. Cu siguranta toti vom muri, dar fumatorii mor mai des cu membre amputate, cu paralizii si necesitand ingrijirea celor din jur. Deci sa fumezi este un act de egoism. Chiar si pacienti cu cancere avansate, au supravietuiri mai bune cand se lasa de fumat.
Care este cel mai nociv obicei al romanilor cu efecte catastrofale asupra sanatatii?
Nu stim sa fim fericiti. Nu e greu deloc sa fii fericit. Dar nu stim. Nu avem timp, nu avem bani sau alte scuze pentru a nu stii sa fi fericit si pentru a nu aprecia ce avem. Data viitoare cand ne enervam in trafic (si eu ma enervez, sa stiti ), ca nu ajungem la timp undeva, ar fi util sa ne gandim la pacientii oncologici, blocati undeva pe culoare reci si neprietenoase asteptand perfuzii ce le aduc suferinta imediata pentru speranta unor zile in plus. Nefericirea este o problema de sanatate greu de tratat si care aduce, din pacate, multi pacienti la oncologie.