Două gemene, fructul iubirii interzise dintre o călugăriță și un preot. Iată-le la 5 ani de la păcatul mamei

Capul de afiș al ziarelor din Romania a fost ocupat câteva săptămâni bune la finele anului 2011 cu detalii picante despre povestea de amor interzisa dintre doi monahi, consumată în Schitul Amara, în orășelul cu același nume situat departe în câmpia infinită a Bărăganului.

Dumnezeu a făcut ca din idila dintre fosta stareta Sebastiana la mânăstirea din Tăriceni (județul Călărași) si părintele duhovnic Antonie Ciobanu, de la Schitul Amara (Ialomita) sa rezulte si doua fetite gemene care astăzi au ajuns la vârsta de 5 ani.

Poveste de dragoste dintre cei doi a început in anul 2010, când maica Sebastiana a ajuns la Schitul Amara. Trebuia să-i ajute pe cei câţiva călugări de aici să-şi organizeze gospodăria monahală. În schimb, femeia s-a îndrăgostit de tânărul duhovnic Antonie şi a căzut în păcat cu acesta.

Când a rămas însărcinată, maica stareţă a fost mutată misterios la Mănăstirea Tăriceni, din Călăraşi. Chiar si asa, localnicii din Amara și Tăriceni spun că iubiţii se vizitau în continuare, invocând slujbele religioase pe care trebuiau să le pregătească riguros în cele două lăcaşuri de cult.

Desi legile bisericeşti spun că, în urma faptei săvârşite, duhovnicul ar trebui scos din mediul monahal, reprezentanţii Episcopiei au hotărât atunci că bărbatul va primi doar canoane şi mustrări, în cel mai rău caz, o suspendare pe o perioadă scurtă. Însă maica Sebastiana, pe numele ei din cartea de identitate a fost pedepsită mai rău, ea a fost exclusă din viaţa monahală până când copiii vor fi majori.

Elena Gâtlan, fosta călugăriță a fost acuzată din toate părțile pentru această sarcină, iar acum femeia spune că s-a simțit că a fost cea mai disprețuită femeie după Revoluție. Ea își întreține acum gemenele concepute în mănăstire din salariul pe care îl câștigă la o fabrică de încălțăminte. Fosta stareță Sebastiana simte că a fost hulită pe nedrept de societate, iar acum vrea să ducă o viață retrasă.

Chiar dacă a fost excomunicată de Biserica Ortodoxă fosta stareță Sebastiana nu a putut să întoarcă spatele credinței. Ana Ecaterina și Maria Nectaria, fetițele sale, sunt învățate să respecte toate regulile învățăturii creștine, așa cum au precizat apropiați ai femeii, pentru libertatea.ro.

Se plânge puținilor apropiați că a fost hulită fără să facă rău vreunei persoane, fără să fure ceva. Însă, înțelege că a făcut rău imaginii Bisericii. Acum, ajunsă la vârsta de 44 de ani, s-a izolat și mai mult. Nu vrea să mai aibă prieteni cu excepția a două-trei persoane care au ajutat-o. Oameni care au sprijinit-o în 2011, în perioada când femeia risca să ajungă pe drumuri cu cei doi bebeluși. Unul dintre aceștia este nașul fetițelor, Ștefan Florescu, președintele Fundației “Din suflet pentru suflet”.

Nu-și dorește un partener
Elena s-a mutat de patru ani în București și lucrează la o fabrică de încălțăminte. Locuiește singură, nu are un partener de viață și nici nu este interesată să aibă vreo relație. O mai ajută o prietenă maică, acesta având uneori grijă de fetițe, când este la muncă.

Experiența de stareță la mânăstirii, poziție din care se ocupa de administrarea și întreținerea lăcașului de cult, a ajutat-o pe Elena Gâtlan să urce și în ierarhia fabricii. “Acum lucrează ca gestionară. Este bine, câștigă cât șă-și întețină fetele”, ne-a mai transmis Ștefan Florescu.

Ana Ecaterina si Maria Nectaria vor face cinci ani în luna noiembrie și merg la grădiniță. “Sunt doi copii minunați. Eu am ales să o ajut, deși atunci și Biserica o respingea, pentru că am înțeles că nu făcuse rău nimănui, iar fetițele chiar nu aveau nicio vină. Am zis să nu o judec și eu”, a mai declarat Ștefan Florescu pentru ziarul Libertatea.

CITEȘTE ȘI