Eleva din Vaslui care merge flămândă la școală. ”Un piure cu carne și salată mi-ar plăcea”

Ministerul Educaţiei se pregăteşte să dea 45 de milioane de euro pentru a instala sisteme wi-fi în 4.500 de şcoli.

Videoclipul complet mai jos

În aceeaşi Românie, abandonul şcolar este un fenomen mai mult decât alarmant. Peste 30.000 de copii renunţa în fiecare an la şcoală, cei mai mulţi, din cauza sărăciei.

Roxana are 9 ani şi vrea să devină medic.

Reporter: Sunt zile când te duci flămândă la şcoală?
Roxana: Da. Se întâmplă des. Ceilalţi copii au pachete. Eu, nu. Mie mi-ar plăcea să mănânc biscuiţi. Mă simt rău…
Reporter: Ți-ar plăcea altceva?
Roxana: Un piure cu carne, o salată. Cam atât…

În total, familia Pruteanu are cinci copii. Băiatul cel mare are 16 ani şi a abandonat şcoala pentru a munci cu ziua. Tatăl e bolnav şi a căzut la pat de 3 ani, iar greul pică pe umerii mamei. Cei şapte trăiesc din ajutorul social şi din alocaţiile celor mici, în jur de 800 lei.

Dacă doriți să ajutați familia Pruteanu, îl puteți contacta la telefon pe Gabriel, reprezentant al primăriei, la telefon 0771.039.597

”Nu mă mai îndur să mănânc… Dacă sunt copiii mici, vezi că mănâncă, se satura şi părintele. Eu mi-aş dori un frigider ca să avem unde pune mâncarea”, spune mama copiilor.

Plângând, Roxana spune că vrea haine și o tabletă.

”Nu pot să îmi dau copiii mai departe la şcoală. E foarte greu. Iau cartofi, fasole, mai puţin carne”, spune Daniela Pruteanu, mama copiilor.

Citeste in continuare despre..

Noua lege a Pensiilor, în Pericol! „Nu avem de ce să ne Bucuram, încă!”

Guvernul României a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fi e aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR).

Bucuroși de vești au fost și cei pensionați pe caz de boală, pensionații anticipat, invalizii și mamele-eroine. Pe scurt, noile reglementări par să fi cuprins toate aspectele arzătoare. Vicepreședintele Federației Naționale a Pensionarilor din România, octogenarul Viorel Copil, ne-a explicat ce aspecte majore au fost ignorate și care sunt anomaliile „băgate sub făraș”. „Nu avem de ce să ne bucurăm, încă!”, a spus reprezentantul pensionarilor.

Înainte de toate, legea pensiilor, în noua formulă, aduce următoarele noutăți:

● Valoarea Punctului de Referință (VPR va fi):

● 1.265 de lei în 2019;

● 1.775 de lei în 2020;

● 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;

● iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Punctul de pensie va ajunge, așa cum este precizat și în Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării Programului de Guvernare. De altfel, reamintim că pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS și CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016.

Citeste continuarea AICI

CITEȘTE ȘI