Este ireal ce se intampla cand acest tren soseste in statie!! Priveste clipul si o sa ramai uimit!!!

Este un fapt bine stiut ca japonezii sunt niste oameni extrem de respectosi intre ei si care nu concep ca in ceea ce fac sa existe vreo greeala sau vro intarziere. În fiecare zi, din gara Tokyo pleacă nu mai puţin de 323 trenuri de mare viteză ce transportă aproximativ 400.000 pasageri. Zilnic o echipa de oameni are sarcina de a curata trenul care soseste in gara si stationeaza doar cateva minute. Priveste cat de repede se misca acesti oameni.

 

Drumul Tokyo – Kyoto cu shinkansen

Foarte mult timp din documentare mi-am pierdut adunand date despre transport, asa ca trebuie sa spun doua vorbe si despre acest aspect. O data ce intelegi sistemul, totul e foarte simplu. Ce e mai dificil, este ca folosesc foarte multe nume. Fiecare tren (in functie de model/companie/viteza etc.) are un nume de “botez” si fiecare linie, are de asemenea un nume. O data ce intri in reteaua shinkansen, e ca si cum ai intra la metrou, sau la o linie locala. Linia care leaga Tokyo si Shin Osaka, care e foarte aproape de Kyoto, se numeste “Tokaido”. Tokaido era numele vechiului drum care lega, Edo (Tokyo) de Kyoto, si o calatorie pe acest drum in timpul samurailor dura vreo 12-13 zile. Linia de tren “Tokaido”, a fost inaugarata in 1889, primele calatorii cu trenul in acea perioada avand o durata de 20 de ore. Astazi o calatorie cu un tren “Nozumi”, de la Tokyo la Shin Osaka, dureaza aproximativ 2 ore si 26 de minute.

De la Shin Osaka, urmatoarea linie pana in partea de nord a insulei Kyushu, la (Fukuoka) Hakata, se numeste “Sanyo”. De multe ori pe indicatoare apar ambele linii, ca una singura – Tokaido/Sanyo.

Cel mai rapide trenuri sunt Nozumi (pe Tokaido) si Mizuho (pe Kyushu). Ele nu sunt incluse in JRP, deci nu va urcati in unul din astea. Urmatorul ca viteza este „Hikari” (tradus inseamna “Lumina”) iar cel care mege mai incet si opreste in mai multe statii este „Kodama”(tradus inseamna „Ecou”).

Linia „Sanyo” de la (Fukuoka) Hakata este continuata de linia „Kyushu” pana la Kagoshima. Noul shinkansen introdus pe aceasta linie este „Mizuho”. Eu nu am avut treaba cu asta pentru ca nu am ajuns pana acolo.

Cei care au JRP, trebuie sa tina minte doua lucruri:

  • 1. urcati intr-un Hikari, sau un Kodama;
  • 2. dintre astea doua, Hikari este mai rapid dar opreste in mai putine statii (deci e posibil sa ratati statiile care va intereseaza)

Hikari si Kodama nu sunt la fel de frecvente ca Nozumi, dar sunt destul de dese, deci nu sunt probleme d. p. d. v. al acestui aspect.

Cei care au JRP isi pot rezerva loc, gratis. Mergeti la birourile pentru rezervarea locurilor, le dat JRP-ul si spuneti unde vreti sa mergeti si la ce ora si va dau bilet cu loc. Toti cei de la rezervare locuri stiau engleza si au fost foarte amabili.

Daca nu aveti loc rezervat, mergeti pe peron si vedeti pe panourile electronice care sunt vagoanele “Non-reserved” si urcati in unul din alea. Mergand inspre Kyoto, incercati sa prindeti loc pe partea dreapta pentru a-l vedea pe Fuji-san. Eu am reusit sa-l filmez. :)Cam asta ar fi. Sursa: dusdeacasa.ro

CITEȘTE ȘI