Ești de acord cu introducerea obligatorie a uniformei în școlile din România ? Distribuie daca stustii initiativa

Parlamentarii PSD propun reintroducerea uniformelor școlare. Social democrații vor astfel să mențină decența elevilor și egalitatea între aceștia. Însă absurdul situației este dat de faptul că același Guvern PSD nu susține proiectul de lege.

Cum ar trebui să voteze parlamentarii? Pro sau contra uniformei școlare?

Parlamentarul Florin Roman, secretar general adjunct al PNL, a postat recent pe pagina personală de Facebook un mesaj în care îi intreabă pe internauți ce părere au despre introducerea uniformelor în școli.

Iată mai jos mesajul lui, dar și câteva răspunsuri pe care le-a primit de la utilizatorii Facebook:

“Săptămâna viitoare, in comisia de administrație vom discuta un proiect de lege referitor la reintroducerea uniformelor școlare dorindu-se in acest sens întărirea disciplinei in învățământ, menținerea decenței elevilor, precum si promovarea egalității de șanse.

Proiectul este propus de parlamentarii PSD, dar același guvern PSD nu susține proiectul de lege, ceea ce în limbaj parlamentar înseamnă că proiectul are șanse mari să fie respins.

Voi ce părere aveți? Cum trebuie sa voteze parlamentarii PNL, pentru uniformă școlară obligatorie sau împotriva?”, a scris Florin Roman, secretar general adjunct al PNL, pe Facebook.

„Se poate considera constrângere”

„Trebuie calculat foarte bine efectul unei asemenea legi (inclusiv electoral). Sunt zone (ex. Valea Jiului) unde parintii pot considera o cheltuiala in plus, la inceput de an scolar, achizitionarea uniformelor.

In plus, pe parintii care au aceste posibilitati si doresc, nu-i opreste nimic sa se asocieze si sa cumpere,pentru clasa/scoala unde studiaza copiii lor, uniforme.

Sa obligam pe cineva sa poarte o uniforma, exceptand partea speciala a societatii cu acest specific (militari, politisti, etc) se poate considera constrangere si exista riscul sa nu fie primita bine de populatie. E doar o parere!”, i-a răspuns parlamentarului Cristian Rosu.

„Uniforma nu limitează persoana”

„Eu sunt pentru. Uniforma nu limitează persoana. Ba mai mult eu zic că i-ar ajuta pe elevi să se privească de pe același nivel și ar ieși în evidență caracterul și personalitatea acestora mai presus de eticheta vestimentară. Asta nu înseamnă o nivelare identitară a elevilor, ci doar o uniformizare exterioară.

Evident că aceste uniforme ar trebui făcute cu bun gust, după niște rigori ale stilului vestimentar consacrat, nemuritor și nu după o modă trecătoare. Să fie de calitate atât ca aspect cât și ca material și lucrătură.

Iar în privința costurilor cred că există mulți părinți care nu și-ar permite să o plătească, deci ar trebui să fie asigurate de Statul Român. Sau măcar să fie plătite în rate din alocațiile elevilor.

De exemplu dacă uniforma costă 150 de lei, să fie preluați din alocație câte 15 lei lunar, exceptând lunile iulie și august. Și să nu îi zicem că e obligatorie, ci doar necesară pentru a participa la programul școlar. E tot una, dar sună mai soft. Totuși să fim și eleganți în exprimare. Părerea mea”, a comentat Claudiu Avram.

Tu ce părere ai despre acest proiect? Ești de acord cu introducerea obligatorie a uniformei în școlile din România?

CITEȘTE ȘI