Ești preocupat de sănătatea mentală a copilului tău? Iată cu ce se confruntă adolescenții!

Adolescența reprezintă o perioadă complexă din viața copilului tău, presărată atât cu momente plăcute, cât și dificultăți cărora trebuie să le facă față. Toate schimbările prin care trece o persoană începând de la vârsta de 13-14 ani, până la 18-19 ani se manifestă pe diverse planuri și pot fi copleșitoare. Atât presiunea socială, cât și transformările personale fac ca acest interval de timp să fie gestionat cu greu de anumiți tineri. În fața tuturor acestor provocări, este datoria ta de părinte să îl ajuți să-și prioritizeze sănătatea mentală. De aceea, trebuie să cunoști cei mai importanți factori care îl pot afecta. 

 

Află care sunt cele mai des întâlnite probleme în rândul adolescenților, pentru a-l ajuta pe copilul tău să-și mențină sănătatea mentală!

 

  1. Presiune din partea anturajului

 

Majoritatea adolescenților se confruntă cu această problemă, iar cei mai mulți dintre ei nu sunt conștienți că sunt expuși la constrângeri din partea cercului de prieteni să facă anumite lucruri, împotriva voinței lor. De cele mai multe ori, folosirea substanțelor interzise, a alcoolului, începerea activității sexuale sau alte comportamente riscante sunt puse în practică deoarece tinerii se simt presați de prietenii lor să facă aceleași lucruri ca ceilalți, pentru a nu fi marginalizați. Pentru a contracara acest fenomen, cea mai bună soluție este să îi arăți copilului tău că ești de partea lui, să-l asculți și să nu îl judeci pentru greșelile comise. Astfel, îi vei câștiga încrederea, iar el se va simți confortabil să discute cu tine și să-ți urmeze sfaturile. 

 

  1. Presiunea platformelor social media

 

Dacă în trecut, tinerii erau expuși la comportamentele și judecățile unui număr restrâns de prieteni, în prezent, platformele de socializare fac lucrurile și mai complicate. Deși acestea aduc și beneficii, adolescenții se confruntă cu și mai multe probleme: cyberbullying, imagini și conținut nociv. De asemenea, se simt presați să arate și să comporte într-un anumit fel, să accepte provocări periculoase, iar prieteniile din viața reală pot avea de suferit. De aceea, trebuie să fii mereu la curent cu ultimele trenduri în materie de aplicații și site-uri.

 

  1. Bullying

 

Un număr extrem de mare de adolescenți sunt victime ale bullying-ului în fiecare an. Fie că este vorba de agresiune verbală, fizică, relațională sau chiar sexuală, este foarte posibil ca să fie supus sau să asiste la acest fenomen. Discută cu el des despre relațiile pe care le are la școală sau în cercul de prieteni, dacă se simte în siguranță și dacă întâlnește probleme în a relaționa cu ceilalți.

 

  1. Depresia

 

Toate probleme enumerate mai sus, precum și altele, printre care presiunea academică, pot duce la apariția depresiei. Deși, pentru persoanele fără pregătire în domeniul psihologiei poate fi dificil să recunoască semne care pot indica faptul că sănătatea mentală este afectată, trebuie să fii atent la stările și emoțiile pe care le are copilul tău. Dacă ai dubii în această privință, este recomandat să apelezi la psihoterapie pentru copii și adolescenți, în cadrul unei instituții specializate, cum este clinica-hope.ro

 

Prin urmare, deși provocările adolescenței sunt numeroase și, uneori, complicate, ele pot fi rezolvate, dacă te pregătești din timp. Rolul de părinte îți va aduce dificultăți, dar și recompense nemărginite!

 

Sursa foto: Unsplash.com

CITEȘTE ȘI