Felicitări! pentru Alex Dima, a salvat cu un singur material, 20.000 de hectare de pădure!

De mai bine de 10 ani de zile, jurnalistul de investigatie Alex Dima incearca, alaturi de colegii sai de la

”Romania, te iubesc!”, sa schimbe mentalitati si comportamente prin ceea ce face.

Alex recunoaste ca munca de jurnalist nu este usoara, ca are partile ei mai putin bune

– ”lipsesc foarte mult de acasa, petrec putin timp cu familia si mananc aiurea pe teren”, dar ca, la sfarsitul zilei, toate aceste sacrificii merita pentru ca, din cand in cand, apar rezultate concrete.

”Daca vreti, poate fi contabilizat ceea ce am realizat pana acum.

Am salvat, cu un singur material, 20.000 de hectare de padure, am schimbat legea Sigurantei

Nationale, construim un spital la Marie Curie, am ajutat la infiintarea taberei Magic Camp si suntem aici, mergem mai departe”.

Dupa ani in care a scos la lumina partea mai putin frumoasa a tarii sale, jurnalistul Alex Dima inca poate spune, cu sinceritate, ”Romania, te iubesc!”.

”Da, pentru toate peisajele faine pe care le avem in tara asta.
Pentru delta, pentru munti, pentru vai, pentru paduri, pentru oamenii faini din tara asta, care fac lucruri si imping Romania inainte”.

Alaturi de colegii sai, Paula Herlo, Cristian Leonte,

Paul Angelescu, Rares Nastase si Cosmin Savu, Alex Dima semnează cartea intitulata

”Romania, te iubesc” (aparuta la editura Humanitas), inspirata de cele mai bune reportaje si anchete video ale lor.

”Noi spunem ca, in fiecare material, ne lasam o bucata din viata, o bucata din sufletul nostru.

Si acum, este si in varianta print”.

Special pentru tine

Primul Cod Penal din România: Corupții își pierdeau funcția și pensia, erau închiși, iar furtul mergea la spitale și case de binefacere

Codul penal prevedea sancţiuni aspre pentru funcţionarii dovediți corupţi care își pierdeau funcția pentru tot restul vieții, primeau pedeapsa cu închisoarea (cu executare…), dar își pierdeau și dreptul la pensie. Banii sau bunurile furate mergeau direct către spitale și casele de binefacere.

Funcţionarii publici care urmăreau interesul personal în funcţiile pe care le ocupau fie direct, fie prin persoane interpuse erau pedepsiţi cu închisoare de până la doi ani şi, în plus, nu mai putea ocupa vreodată funcţii publice:
„Despre infracţiunile privitoare la amestecarea funcţionarilor publici în afaceri sau comerciuri necompatibile cu a lor calitate (secţiunea III)
Art. 142 – Orice funcţionar, oficial public sau agent al guvernului, care făţiş sau prin acte simulate, sau prin interposiţiune de persoane, va fi luat sau primit vreun interes oarecare în acte, adjudecţiuni, întreprinderi, sau regii, cu a căror administrare sau priveghiere totală sau parţială este sau a fost însărcinat în timpul săvârşirii faptei, se va pedepsi cu închisoarea de la şase luni până la doi ani, şi cu amendă […]. Către acestea se va declara incapabil pentru totdeauna a mai ocupa funcţii publice”.

„Banii sau darurile se vor lua pe seama spitalelor sau caselor de binefacere”
De asemenea, funcţionarii care primeau cadouri sau alte foloase pentru a facilita emiterea de diferite acte sau alte forme de sprijin erau condamnaţi la ani grei de închisoare, nu mai puteau ocupa funcţii publice şi îşi pierdeau şi pensia:

„Despre mituirea funcţionarilor publici (secţiunea IV)
Art. 144 – Orice funcţionar de ramul administrativ sau judecătoresc, orice agent sau însărcinat al unei administraţii publice, care va fi primit sau va fi pretins daruri sau presenturi, sau care va fi acceptat promisiuni de asemenea lucruri, spre a face sau spre a nu face un act, privitor la funcţiunea sa, fie şi drept, dar pentru care n-ar fi determinat prin lege o plată, se va pedepsi cu maximum închisorii şi cu o amendă îndoită a valorii lucrurilor primite sau făgăduite […], iar banii sau darurile se vor lua pe seama spitalelor sau caselor de binefacere ale localităţii unde s-a comis mituirea. Ei nu vor mai putea ocupa funcţie publică şi vor pierde dreptul la pensie”.

CITEȘTE ȘI