Furtuni violente peste cupola de foc. ANM anunţă vijelii cu putere de uragan, dar şi caniculă extremă. HARTA intemperiilor

ANM anunţă instabilitate atmosferică în mai multe regiuni până duminică dimineaţă. Patru judeţe din sud-vestul ţării se vor afla sub cod portocaliu de vijelii.

Pentru intervalul 20 iulie, ora 13 – 21 iulie, ora 10 a fost emis o atenţionare cod galben, fiind prognozată instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”Treptat, în Banat, sudul Crişanei, Oltenia, Transilvania şi local în Maramureş şi în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 50…70 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, conform ANM.

O atenţionare cod portocaliu e valabilă în intervalul 20 iulie, ora 15 – 21 iulie, ora 03.

”În sudul Banatului, nord-vestul Olteniei şi în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu averse torenţiale intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 70…90 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1…3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50…70 l/mp”, precizează meteorologii.

Sâmbătă este în vigoare şi o atenţionare cod galben pentru Oltenia, Muntenia şi Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Tot sâmbătă, câteva judeţe se vor afla sub atenţionare cod portocaliu de caniculă.

”În judeţele Dolj, Olt şi Teleorman valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.

 

ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 20.07.2024 ORA 10:00 – 21.07.2024 ORA 10:00

Valul de căldură va persista. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 22…24 de grade, caracterizând o noapte tropicală. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a nopții când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 21.07.2024 ORA 10:00 – 22.07.2024 ORA 10:00
Valorile termice se vor mai pondera, astfel că maxima va fi de 33…34 de grade; totuși, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând să se situeze în jurul pragului critic de 80 de unități. Vor fi perioade de instabilitate atmosferică, în care înnorările vor fi temporar accentuate și se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă va fi de 19…21 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Ce este Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa de Est. Explicațiile meteorologilor europeni, pentru valul de caniculă

Vremea toridă a cuprins jumătatea de est și de sud a Europei; temperaturile depășesc 40 °C în unele zone și vor continua să o facă. Un val de căldură relativ de lungă durată se va intensifica la începutul acestei săptămâni și va continua în weekendul următor. Va rămâne blând în vest și nord, cu zone frontale deplasându-se între ele.

Se estimează că temperaturile vor urca la +40 °C, cele mai anormale temperaturi fiind înregistrate din nou în Europa de Est și peninsula Balcanică, scrie severe-wheather.

Acest model se va extinde în întreaga Europă la începutul acestei săptămâni. Fluxul de aer pe direcția sud-vest va aduce un val cald semnificativ din Mediterană în Europa centrală, peninsula Balcanică și Europa de Est, începând de luni și continuând până în restul săptămânii.

Noul val de căldură va aduce o masă de aer mult mai fierbinte în anumite părți ale Europei.

În timp ce presiunea de la vest slăbește treptat, va permite aerului subtropical fierbinte să continue în jumătatea de est a Europei.

Modelul general de joi indică faptul că domul mare de căldură staționar în Europa de Est încălzește semnificativ temperaturile continentului. Vezi și Heat Dome: Cupola de căldură va acoperi întâi Europa Centrală și de Est. Vremea în iulie
Apoi, o turbulență majoră se va forma în vestul Europei și ar putea readuce furtuni puternice, mai transmit meteorologii europeni consultați de Severe Wheather.

Heat Dome sau domul de căldură este un fenomen meteo de fundal, asemănător unei cupole, care provoacă valuri de căldură majore la nivel global în fiecare an.

Vara trecută, au avut loc canicule deosebit de puternice, care au continuat în septembrie și octombrie. Au existat mii de recorduri înregistrate la toate stațiile din Europa, iar anomaliile de temperatură au fost adesea în afara graficelor. La scară globală, temperaturile din ianuarie până în iunie au fost cu mult peste mediile pe termen lung.

 

CITEȘTE ȘI