În România a intrat carne de vită de la animale bolnave din Polonia. Anunțul ANSVSA

Jurnaliștii din Polonia au scos la iveală o poveste de groază. Într-un mic abator au fost sacrificate, spun ei, vite bolnave, iar carnea a ajuns la o fabrică de mezeluri, dar și spre export, inclusiv în România.

Autoritățile noastre confirmă informaţia, iar ANSVSA a retras de la vânzare și urmează să distrugă 1434 de kg de carne congelată de vită, cumpărată de o firmă din Ilfov de la compania poloneză care deține abatorul. Produsul nu ajunsese la vânzare.

În imaginile filmate cu o cameră ascunsă apar vite atât de bolnave încât nu se pot ține pe picioare. Animalele sunt târâte în interiorul abatorului.

Jurnalistul sub acoperire vorbește cu un lucrător, care, pare că ştie bine cum merg lucrurile.

”Nu fac asta ca să am eu vreun beneficiu, ce câștig eu?
Dar pentru unitate e profitabil, nu?
Da, pentru abator e profit pur.”

Când și-au dat seama că cel care îi interoghează nu e unul de-al lor, muncitorii l-au alungat și au încercat să închidă ușa abatorului.

Absolut șocant, există sute de oferte online pentru achiziționare de vite vii, bolnave, trimise fermierilor care cresc animale. Reporterul s-a dat drept posibil vânzător, într-o astfel de tranzacție dubioasă.

Reportajul difuzat la televiziunea poloneză TVN conține și alte scevente șocante. Iată un dialog dintre supervizor și reporterul sub acoperire

”- Să o cureți cum trebuie, înlătură toate părțile care nu arată bine.
– Înțeleg, trebuie aruncată partea asta…
– Da, orice mizerie, ca asta, orice nu arată bine…
– Și partea asta neagră?
– Taie, să nu se mai vadă nimic.
– Dar îți piere orice poftă, la ce e folosită carnea asta?
– Nu mai fi atât de dramatic… Nu știi niciodată ce mănânci.”

În reportaj se afirmă că vitele bolnave se sacrifică în mod regulat noaptea. Nici vorbă de prezența vreunui veterinar, sau de respectarea celor mai elementare norme în procesarea cărnii de consum. Potrivit jurnaliștilor polonezi, abatorul este deținut de o familie şi are aproximativ zece angajați. Ar aproviziona cu carne o fabrică de mezeluri din Polonia.

După difuzarea acestui reportaj incredibil, șeful Autorității Naționale Sanitar Veterinare a cerut inspecţii la toate abatoarele din țară.

CITEȘTE ȘI