Informație de ultim moment! Casa de Pensii a făcut un anunț important. Sunt vizați beneficiarii pensiei de urmaș

Casa de Pensii a transmis că cei ce primesc pensii de urmaș trebuie să dovedească continuarea studiilor pentru anul 2023-2024

Dovada continuării studiilor trebuie făcută până la data de 25 octombrie.

Ce anunț a făcut Casa de Pensii

În prima etapă, studenții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere până la data de 25 septembrie 2023, în legătură cu intenția lor de a continua studiile.

În același timp, elevii cu vârsta de peste 16 ani trebuie să dovedească faptul că își continuă studiile, furnizând o adeverință care să confirme participarea lor la învățământul liceal.

Această adeverință poate fi prezentată până la data limită de 25 septembrie 2023.

„În atenția beneficiarilor de pensie de urmaș – copii. Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Casei de Pensii de la  acest link ”, a transmis Casa de Pensii Constanța.

Beneficiarii pensiei de urmaș

Pentru a primi pensie de urmaș, o persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, de respectivul ajutor pot beneficia:

  • copiii persoanelor decedate pot primi pensia de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani;
  • copiii persoanelor decedate pot primi pensia de urmaș până la împlinirea vârstei de 26 de ani, până la terminarea studiilor, dacă le continuă într-o formă de învățământ organizată potrivit legii;
  • copiii persoanelor decedate pot primi pensia de urmaș pe întreaga durată a invalidității de orice grad, dacă aceasta a apărut până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani.

„La împlinirea vârstei de 16 ani, copiii trebuie să prezinte adeverința școlară. La începutul fiecărui an școlar/universitar copiii trebuie să depună adeverință din care să rezulte că urmează cursurile anului școlar în curs”, a anunțat CNPP.

Ce acte sunt necesare pentru obținerea pensiei de urmaș

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, pentru a putea obține pensie de urmaș, trebuie depuse următoarele documente

  • cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 8 la norme);
  • actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original  şi copie;
  • decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), după caz;
  • decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  • adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original;
  • actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
  • copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
  • copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
  • declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului.

 

CITEȘTE ȘI