ÎNTREBĂRI SIMPLE, RĂSPUNSURI AMUZANTE. Despre ouă, moaşte și Răcari
Moaște (sau relicve) sunt oseminte, rămășițe din trupul unui sfânt sau al unui fericit, veșminte sau alte obiecte ale sfinților sau strămoșilor unui popor, sau obiecte care au servit la martirizarea celor care au fost proclamați sfinți sau fericiți.
Videoclipul complet mai jos
Ouale: ce mancam noi cu adevarat.
Gainile ovuleaza din acelasi motiv ca si femeile: pentru a se reproduce. La pasari, ovarul este un cluster de ovule in dezvoltare, sau galbenusuri. Ovarele femeilor contin si ele oua pe cale de dezvoltare. La femei, un ou matur este eliberat din ovar odata pe luna. Daca oul este fertilizat, se ataseaza de peretele uterului si incepe sa formeze un embrion.
Daca oul nu este fertilizat, este eliminat prin menstruatie, un proces care afecteaza intr-un mod notoriu de dificil corpul feminin. La pasari totusi, ciclul trecerii oualor este fara indoiala si mai solicitant din punct de vedere fizic, in special la gainile ouatoare moderne, care au fost crescute pentru a produce rate nenatural de inalte de oua.
Se mai citeste si: Razi cu lacrimi – Ce pot sa raspunda Romanii -> La intrebare: În ce an suntem ? Este De Râs sau de Plâns ?
Cate oua dau pasarile?
De fapt, procesul crearii si trecerii unui ou necesita atat de multa energie si truda, ca in natura, gainile salbatice se oua doar de 10 pana la 15 ori pe an. Gainile Rosii de Jungla [The Red Jungle Fowl] — rudele salbatice din care descind gainile ouatoare domestice – cad closti pe una sau doua gramezi de oua anual, in medie cu 4-6 oua intr-o gramada.
Corpurile lor nu ar sustine niciodata epuizare fizica a ouarii sutelor de oua pe care gainile domestice au fost fortate sa le produca prin manipulare genetica. Este o conceptie gresita destul de comuna ca gainile „dau” oua asa, natural, dintotdeauna, deoarece gainile ouatoare moderne au fost selectate intensiv pentru a se oua intre 250 si 300 de oua pe an.
Dar in salbaticie, gainile, ca toate pasarile, se oua doar in timpul sezonului de imperechere – in principal primavara – si doar atatea oua care sa asigure supravietuirea speciei.