Iohannis intervine în criza facturilor la energie electrică. Ce a cerut șeful statului conducerii Enel

Iohannis Intervine în Criza Facturilor La Energie Electrică. Ce A Cerut șeful Statului Conducerii Enel

Pre╚Öedintele Rom├óniei intervine ├«n criza facturilor la energie electric─â. Rom├ónii sunt speria╚Ťi la propriu de consecin╚Ťele cre╚Öterii pre╚Ťului energiei electrice.

├Än acest condi╚Ťii, ╚Öeful statului s-a ├«nt├ólnit cu directorul companiei Enel, Francesco Starace pe care l-a invitat la Palatul Cotroceni. La discu╚Ťii a fost prezent─â o delega╚Ťie a companiei, ├«n frunte cu CEO-ul.

Ce a discutat președintele Iohannis cu CEO-ul Enel
╚śeful statului s-a ├«nt├ólnit mar╚Ťi, 14 septembrie cu CEO-ul companiei Enel, pe care l-a invitat la Palatul Cotroceni. Iohannis i-a cerut lui Francesco Starace s─â colaboreze cu autorit─â╚Ťile statului ├«n vederea protej─ârii consumatorilor vulnerabili, precum ╚Öi a companiilor afectate de cre╚Öterea major─â a pre╚Ťurilor la energie electric─â. Iat─â ce a transmis Administra╚Ťia Preziden╚Ťial─â dup─â ├«nt├ólnirea dintre Klaus Iohannis ╚Öi delega╚Ťia de la Enel:

(ÔÇŽ) este necesar un efort comun al companiilor din sectorul energetic ╚Öi al autorit─â╚Ťilor statului, ├«n vederea identific─ârii celor mai potrivite m─âsuri ╚Öi instrumente destinate protej─ârii consumatorilor vulnerabili, dar ╚Öi firmelor din sectorul productiv, a transmis Administra╚Ťia Preziden╚Ťial─â.

├Än cadrul ├«nt├ólnirii, reprezentan╚Ťii Enel i-au prezentat lui Klaus Iohannis activitatea companiei, dar ╚Öi planurile de investi╚Ťii, asigur├óndu-l pe ╚Öeful statului c─â Enel ├«╚Öi dore╚Öte s─â fie, ├«n continuare, un partener pe termen lung al statului rom├ón.

Apreciaz─â pentru mai multe informa╚Ťii utile !

Compania a anun╚Ťat c─â are ├«n vedere investi╚Ťii care s─â contribuie la consolidarea securit─â╚Ťii energetice a Rom├óniei, ├«n plan na╚Ťional ╚Öi regional.

Ce prevede legea consumatorului vulnerabil
Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptat─â ╚Öi va intra ├«n vigoare de la 1 noiembrie 2021. Este un proiect prin care guvernan╚Ťii se angajeaz─â c─â vor sprijini rom├ónii s─â pl─âteasc─â facturile crescute la energie.

De asemenea, legea prevede m─âsuri de protec┼úie social─â non-financiare care constau ├«n facilit─â┼úi de acces ┼či conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Important de men╚Ťionat este c─â, potrivit legii, prin consumatorul vulnerabil se ├«n┼úelege orice consumator casnic, care, din motive de boal─â, v├órst─â, s─âr─âcie sau al┼úi factori, ar trebui s─â beneficieze de servicii adi┼úionale.

Aceast─â lege va avea dou─â componente, dup─â cum urmeaz─â: o component─â de subven╚Ťie la factur─â ╚Öi un supliment. Cea dint├ói va fi acordat─â ├«n func╚Ťie de consumul de energie al consumatorului vulnerabil ╚Öi de pre╚Ťul de referin╚Ť─â pentru tipurile de energie existente. Pe de alt─â parte, suplimentul va fi acordat pe toat─â perioada ├«n care consumatorul respectiv acceseaz─â surse de energie.