Klaus Iohannis, anuntul asteptat de toti romanii: Revenim la starea de urgenta?

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a vorbit in cadreul conferintei de presa, despre ceea ce se intampla in tara noastra.

Principalele declaratii ale presedintelui

– Romanii vor avea acces la servicii de sanatate de calitate, de care vor beneficia in spitale moderne, la standarde europene.

– Avem o sansa extraordinara prin aceste 80 de miliarde de euro si suntem determinati sa o folosim la maximum.

– Joi voi avea o intalnire cu Ministrul de Interne si seful DSU pentru o analiza la zi a situatiei.

– E un moment critic, iar masurile de protejare a populatiei in contextul in care Romania a atins aproape 1.200 de cazuri de infectare sunt importante acum.

Apreciază pentru mai multe informații utile !

– Trebuie sa tinem sub control epidemia.

– Despre alegeri: E nevoie de alegeri, dar suntem in mijlocul unei pandemii care poate se agraveaza, poate nu. Ce castigam daca amanam acum alegerile? In iarna pandemia s-ar putea suprapune cu gripa. Trebuie sa evaluam situatia. Daca pandemia nu se agraveaza si se iau masuri specifice, se pot organiza alegeri. Actul de votare se poate organiza in conditii bune. Nu e mai complicat sa mergi sa votezi decat sa mergi la cumparaturi. Ce va fi greu de organizat este campania electorala. Pana la mijlocul lunii august trebuie sa tinem cont de aceste lucruri si se va lua o decizie.

– Vreau sa despartim discutia politicianista de discutia pe fapte. OMS a facut multe afirmatii si multe anunturi, iar unul dintre anunturi este dat recent, spunand ca aceasta pandemie nu are mai multe valuri, are mai un singur val mare, avand in vedere ca virusul nu are o ciclicitate in functie de anotimp.
– Majorarea alocatiilor – Ne gasim intr-o situatie complicata nu doar epidemiologic, ci si economic si electoral. Noi ne dorim sa crestem si alocatiile si pensiile, insa de la dorinta sincera la putinta sincera de multe ori e o cale mai lunga. In conditiile in care economia romaneasca se contracta, veniturile la bugetul statului s-au modificat semnificativ. In loc de un deficit de 3% vom avea un deficit considerabil mai mare.

Deja am depasit deficitul calculat pentru intregul an. Ne luptam sa revigoram economia romaneasca, nu cred ca se asteapta cineva ca toate cheltuielile planificate initial sa fie facute. PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocatiilor pentru copii si s-a obtinut acest lucru.

PSD a vrut sa copieze acest model si a propus o noua dublare, care nu va fi posibila de azi pe maine. Poate devine posibila in etape. Primul pas cu siguranta va putea fi facut destul de repede, astept Guvernul sa vina cu un calcul si vom avea o crestere a alocatiilor.

– Cresterea pensiilor – Un lucru similar pot sa va spun si despre pensii. O crestere de 40% nu e posibila, nu sunt banii. E rezonabil sa ne gandim la o crestere a pensiilor, nu putem sa lasam categoria cea mai vulnerabila sa plateasca integral costul recesiunii. Pensiile vor creste. Punct si clar. Cat va fi aceasta crestere va calcula Guvernul.

COMENTARII

DE REȚINUT !
Adresa dumneavoastră de email nu va fi publicată.

Vă rugăm să folosiți un limbaj frumos în caz contrar comentariul Dumneavoatra nu va fi publicat.
Echipa CITESTE.Info vă mulțumește pentru înțelegere !