Klaus Iohannis: Se prelungește starea de urgență cu 30 de zile

Klaus Iohannis face astăzi declarații despre gestionarea crizei coronavirusului în România. De la ora 12:00 la Palatul cotroceni a avut loc o ședință cu mai mulți miniștri. Au fost discutate măsurile care au fost luate până în prezent în contextul pandemiei de coronavirus, dar și măsuri care urmează să fie luate de acum înainte. Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență se va mai prelungi cu 30 de zile.

Klaus Iohannis: Se prelungește starea de urgență cu 30 de zile

La întâlnire au luat parte Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Principalele declarații ale Președintelui Klaus Iohannis:

  • Am dorit împreună să tragem primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile decise prin decret și ordonanțele militare.
  • O primă concluzie ar fi că în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare cum am observat de exemplu în Italia, Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme. Însă, trebuie să vă avertizez foarte clar. Nu este momentul să ne relaxăm, în niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților.
  • Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul și așa mai departe este posibil să nu avme o creștere foarte mare. DAcă nu le respectăm este posibil să ajungem în scenarii cum am văzut din păcate în țările pe care tocmai le-am menționat. Nu suntem încă la vârful epidemiei, în niciun caz nu este momentul să ne relaxăm.
  • O veste bună: la început se știe că a fost complicat de procurat materiale de protecție. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern în acest fel primi încă în această săptămână 2 milioane și jumătate de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine, aprox. 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următiare aprox. 500.000 de combinezoane pentru medici.
  • Am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. La înceuputul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea d eurgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control.
  • Lucrurile stau foarte serios. Prin această epidemie avem o criză care nu este din păcate doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți în sectorul de sănătate publică, asistență socială, șomajul tehnic. În acest fel vom avea o situație complicată a bugetului, însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine șiv a trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevedere câteva schimbări pe următoarele luni de zile.
  • Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.
  • Am menționat numărul mare de măști care vin în România și trebuie să știți că aici nu au lucrat numai autoritățile statului. Au fost câteva firme private care s-au implicat și dați-mi voie să îi felicit.
  • Dragi români, respectați măsurile dispuse de autorități, nu vă întâniți, nu ieșiți din casă decât atunci când aveți o problemă de rezolvat. Evitați orice contact fizic cu oricine. Este foarte important. Boala se răspândește de la om la om. Nu dați mâna, stați la distanță față de alte persoane.
CITEȘTE ȘI