Kovesi învinge opoziția puterii de la București și va fi procuror european. Anunțul făcut de străini

Aproape sigur, Laura Codruța Kovesi va obține funcția de procuror european. Publicația germană Die Zeit spune că nu există decât un singur element care-i blochează candidatura.
Parlamentul European a nominalizat-o recent pe Kovesi pentru postul nou creat de procuror-șef european; până acum candidatura ei e blocată doar de guvernul țării sale de origine, scrie publicația germană.

În vara anului 2018, guvernul a demis-o pe șefa DNA, Laura Kovesi. Aceasta a inițiat anchetarea a numeroși politicieni, inclusiv a lui Dragnea, se mai arată în articolul din Die Zeit.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro, scrie Capital.ro
ACTUALIZARE. Consiliul UE, a cărui președinție e deținută de România, îşi reafirmă susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat joi. Consiliul spune că o nouă rundă de negocieri poate avea loc săptămâna viitoare şi, dacă nu se ajunge la un rezultat, negocierile pot continua după instalarea noului Parlament European.
ACTUALIZARE  Eurodeputatul Cristian Preda anunţă că nu va mai fi nicio rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pentru procurorul şef european, după ce ultima rundă, care trebuia să aibă loc în 10 aprilie, a fost anulată. În opinia lui Cristian Preda, singura cale de deblocare a situaţiei e retragerea candidatului francez.

loading...

ACTUALIZARE. Continuă să vină critici de la Bruxelles privind situaţia Laurei Codruţa Kovesi. Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie, a dezvăluit că i-a transmis ministrului Tudorel Toader să nu i se pună piedici candidatei la şefia Parchetului European.
ACTUALIZARE. Parlamentul European își afirmă din nou sprijinul pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror-șef european și îi reproșează Consiliul UE că „cedează presiunii guvernului român”.
Cea de-a treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliu pe tema numirii procurorului-şef european s-a încheiat fără nicio înţelegere, a anunţat preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes.
„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului UE, regretăm profund situaţia de blocaj, care împiedică cele două instituţii să ajungă la o înţelegere privind numirea procurorului-şef european”, a declarat Claude Moraes, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European.

Şi vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, Judith Sargentini, a declarat că opoziţia pe care Kövesi o întâmpină din partea autorităţilor române evidenţiază curajul şi independenţa ei, „ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a EPPO”.

„Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a adăugat Sargentini.
Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi. Dna Kövesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab.Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă”, a declarat şi Ingeborg Gräßle (PPE, DE), preşedintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) al Parlamentului.

ACTUALIZARE 17.25. Negociatorii Parlamentului European (PE) şi ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
Anunţul a fost făcut pe Twitter de unul dintre negociatorii Parlamentului European.
Următoarea rundă de negocieri pentru şefia Parchetului European va avea loc în 10 aprilie.


Această a treia rundă de negocieri era necesară pentru că cele două instituţii europene şi-au exprimat sprijinul pentru candidaţi diferiţi. Parlamentul European o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, în timp ce Consiliul UE pe Jean – Francois Bohnert, candidatul francez.
Precedenta rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea şefului Parchetului european s-a încheiat la 27 martie fără niciun rezultat. Negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comsiile LIBE şi CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susţinut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre).

Sursa: digi24

Cmentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Read More