Legenda Vulcanilor Noroiosi despre care putini stiu
Dacă vrei să faci o plimbare în județul Buzău, îți recomandăm să nu treci cu vederea Vulcanii Noroioși. De ce? Pentru că sunt unici în Europa!
Din păcate, prea puțini oameni sunt intersați de istoria lor, însă aceștia au o legendă interesantă.
Să pornim pe urmele Vulcanilor Noroioși… Ei se găsesc la aproximativ 30 de km de Buzău, iar drumul este bun. În călătoria ta, te poți bucura și de peisajul care apare în drumul tău spre obiectivul final, așa că stai cu ochii pe geam!
Ce sunt Vulcanii Noroioși?
Aceștia sunt movile, sub formă de con, care s-au format prin erupția gazelor naturale venite de la adâncimi de peste 3000 de metri. În asociere cu pânză freatica și cu stratul de pământ argilos, gazul transformă erupțiile în adevărate băi de nămol pentru peste 25 de hectare de dealuri.
Peisajul este unic, iar la marginea acestei întinderi noroioase cresc doi arbuști interesanți și rari, declarați monumente naturale. Acești arbuști sunt protejați de cătină țepoasă.
Și dacă spuneam că Vulcanii Noroioși au o legendă, iată care este aceasta!
Aceste formațiuni vulcanice se găsesc în zona Buzăului de mii de ani, însă li s-a acordat o atenție mai mare începând cu anul 1867, când au fost descoperiți de un francez ce căuta petrol. Grigore Ștefănescu, Grigore Cobalcescu sau Mircea Peaha au scris despre aceștia că vulcanii sunt cazanele cu smoală clocotită ale Necuratului.
Din anul 1924, Vulcanii Noroioși au fost declarați rezervație naturală și reprezintă un obiectiv turistic pentru foarte mulți europeni, nu doar pentru români.
Legenda spune că în urmă cu 400 de ani, pe tărâmul unde se află acum vulcanii noroioși trăia Doamnă Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul. Această locuia aici, după moartea soțului sau, împreună cu cei patru copii ai săi, trei fețe și un băiat.
Urgia s-a abătut însă asupra lor din momentul în care pe aceste meleaguri a năvălit Balaurul blestemat care le pârjolea toată agoniseala. Oamenii locului au venit și la Doamnă Neaga pentru a se plânge de năpasta care a venit pe capul lor. Ea, femeie singură, nu avea cum să-i ajute așa încât a apelat la fiul său, Arbanasul și împreună au învins balaurul, dar în urmă au rămas acești Vulcani Noroioși.
Din loc în loc, apăr mici ochiuri de nămol din care țâșnesc bule de argilă și despre care se spune că ar fi rănile Balaurului, iar ținutul acela cenușiu și crăpat ar fi spinarea Fiarei.
Sursa: ziarist.ro
Tu ai vizitat Vulcanii Noroioși?