Leneșii României trimiși LA MUNCĂ, prin lege! Dacă refuză nu mai primesc ajutoare sociale! Ce părere ai despre această decizie ?

Ajutoare sociale tăiate, dacă beneficiarii stimulentelor de la stat refuză un loc de muncă. Asta prevede un proiect de lege care urmează să fie votat de plenul Senatului. Proiectul va merge apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Video mai jos

Aproape un sfert de milion de români trăiesc doar din ajutorul social dat de stat, iar mulţi dintre ei vor să primească banii fără să muncească 72 de ore în folosul comunităţii, aşa cum îi obligă legislaţia actuală. Este motivul pentru care mai mulţi deputaţi PNL vor să schimbe legea şi să-i oblige pe asistaţii social să nu mai refuze locurile de muncă.

Concret, iniţiativa legislativă prevede că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la suspendarea dreptului la ajutorul social.

Iniţiativa a intrat în plenul Senatului cu raport de respingere adoptat de comisia de muncă în şedinţa din 1 noiembrie. Senatorii urmează să dea votul final, după care actul normativ va fi trimis la Camera Deputaţilor care are ultimul cuvânt în acest caz.

Nu vor putea refuza joburile

Noul act normativ modifică vechea lege, astfel încât elimină munca în folosul comunității prin obligativitatea căutării unui loc de muncă. Astfel, fiecare beneficiar trebuie să fie înscris la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM). Dacă agenția le oferă un loc de muncă, iar beneficiarul refuză în mod nejustificat, atunci va pierde ajutorul bănesc de la stat. Sunt exceptate persoanele care au în îngrijire unul sau mai mulți copii de până la 7 ani sau a unui singur copil de până la 18 ani, dar cu handicap grav sau accentuat, precum și cei care îngrijesc una sau mai multe persoane cu dizabilități grave.

Între excepții se încadrează și cei care urmează o formă de învățământ sau participă la programe de pregătire profesională sau care sunt încadrați în muncă. „Și acum există prevederi asemănătoare, prin care beneficiarilor li se pot retrage ajutoarele de către primărie, doar că nu se aplică, pentru că dosarele acestea se elaborează și se plătesc pe un circuit scurt, pe relația cu primarul.

Sunt, însă, și primari bine intenționați, cum este cel din Caransebeș, care a externalizat aceste servicii către un operator de servicii. BNS s-a ocupat de servicii integrate, adică de consiliere, orientare profesională, cursuri de calificare și recalificare, găsirea locurilor de muncă. Acum legea devine mult mai clară. E firesc să se întâmple astfel de lucruri”, explică Dumiktru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS).

 

Exemplu de bune practici

BNS oferă cursuri de formare profesională pentru 27 de meserii, cursuri gratuite în cazul șomerilor, cu ajutorul unor proiecte finanțate din fonduri europene, dar și al parteneriatelor cu AJOFM-urile, consiliile județene și consiliile locale. Astfel s-a putut implementa un exemplu de succes în județul Caraș Severin. „Cu primăria din Caransebeș am făcut un club de dezvoltare personală și o școală de meserii, din 2003, cu circa 4.000 de beneficiari până azi.

Avem o agenție în Reșița și una în Caransebeș. Primăria trimite lista cu persoanele care beneficiază de ajutor social, oamenii vin la noi, psihologul le face un test de aptitudini, apoi îi formăm profesional, le acordăm locuri de muncă și dacă refuză două locuri de muncă, trimitem înapoi la primărie rezultatul și li se taie indemnizația, pe legea 76 din 2002.

Primăria din Caransebeș nu a mai avut niciun asistat social, deci se poate”, explică Nicolae Drăgan, membru BNS Caraș Severin. Noi am prezentat și ambasadei Ungariei și mai multor șefi din Europa. Au fost foarte încântați de modul de lucru, pentru că le dai o șansă, îi formezi profesional, le schimbi meseria. Unitatea noastră primește oameni din tot județul. Noi am lucrat foarte bine și cu CJ Caraș Severin și cu primarii care doresc să facă ceva. La Caransebeș și la Bezeasca au fost rezultate foarte bune.

 

 

CITEȘTE ȘI